Нова хвиля повернень харків'ян до міста буде тоді, коли відкриють школи та дитячі садки. Такий прогноз дав міський голова Ігор Терехов на прес-конференції 9 травня.

За словами мера, міська влада відкрила б і садочки, і школи "хоч зараз", але ракета С-300 з Бєлгорода летить 40 секунд. Тому безпекова ситуація поки що не дає змоги відкрити навчальні заклади, але там однозначно створюватимуться укриття, тим паче що на це ХОВА отримала субвенцію.

Терехов додав, що підприємства повертаються в місто, незважаючи на його близькість до російського кордону, але все одно всі розуміють про ракетну небезпеку.

Що стосується громадського транспорту, за словами мера, він поки що залишається безкоштовним, але навантаження на міський бюджет велике.

"Коли можливість безоплатно перевозити людей закінчиться, я заздалегідь скажу", - підкреслив Ігор Терехов.

За даними мерії, зараз у Харкові живе 1,1 млн осіб. До війни населення Харкова становило близько 1,5 млн осіб. З початку вторгнення найменше жителів у Харкові було в березні - буквально до 400 тисяч осіб. Після цього було дві хвилі повернення - у травні та вересні, тобто після звільнення частини півночі області та після успішного контрнаступу ЗСУ.