Харків'ян попереджають про токсичні горіхи. В облуправлінні Держпродспоживслужби повідомили, що в горіхах, що експортуються з Бразилії, виявлено підвищений рівень афлатоксинів.

Експортер: AMENDOPERES LTDA, Brazil.

Трейдер: ROTTERDAM CUSTOMS SERVICES B.V., Нідерланди.

Отримувач: ТОВ "КРІОЛІТ-Д", вул. Океанська, 4, м. Дніпро.

Вага товару – 25 кг.

У разі виявлення зазначеного вантажу оператори ринку зобов'язані звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області (електронна адреса: gudpss@kh-consumer.gov) або до структурних підрозділів служби.

Афлатоксини – смертельно небезпечні. Продукуючі токсини мікроскопічні гриби ростуть на зернах, насінні та плодах рослин з високим вмістом олії (наприклад, на насінні арахісу). Афлатоксини при неправильному зберіганні утворюються у залежалих зборах чаю та інших трав. Токсин виявляється також у молоці тварин, які вживали заражений корм.

Більше ймовірність виявитися зараженими грибами у продуктів, які зберігаються у спекотному та вологому кліматі.

З усіх біологічно вироблених отрут афлатоксини є найсильнішими. Вони стійкі до теплової обробки продукту. При попаданні в організм високої дози отрути смерть настає протягом кількох діб через незворотні ураження печінки. При попаданні низької дози розвивається хронічний афлатоксикоз, який характеризується пригніченням імунної системи та пошкодженням ДНК.

Згідно з дослідженням вчених з університету Мічігану, афлатоксин породжує у людини стійкість до противірусних вакцин. На думку вчених, це пояснює невисоку ефективність вакцин у країнах з низьким рівнем життя: там люди не можуть дозволити собі викидати цвілі продукти.