У селі Гусарівка Ізюмського району після пошкоджень від обстрілів та окупації у 2022 році поступово відновлює роботу ферма. На даний час підприємство "Гусарівське" відбудувало доїльну залу та частково поповнило поголів'я корів. Із молока виготовляють сири, сметану, морозиво та йогурти, пише "Суспільне".

Гусарівка була в окупації з лютого по березень 2022 року - наприкінці цього місяця ЗСУ звільнили село. Ще півроку село перебувало в зоні проведення активних бойових дій, там було розбито до двох третин будинків.

Заступник директора підприємства Анатолій Ісіченко розповів, що через окупацію та обстріли на фермі були знищені склади з кормами, адмінбудівлі та молочний комплекс. Росіяни не доглядали за тваринами під час окупації села, не годували й не поїли худобу. На території ферми вони розміщували свою військову техніку, а працівників не пускали. Як наслідок - із 3000 корів, які були на фермі до війни, після деокупації залишилося 200.

"Коли після звільнення ми прийшли, то побачили страшну картину: мертві телята, розірвані трупи, загиблі корови. Усе було розбите. Води, світла, кормів не було", - розповідає він.

Після деокупації господарство довелося розбудовувати з нуля. За два роки вдалося звести один доїльний зал та збільшити поголів'я худоби до 600 голів. Частину тварин подарували фермери з різних громад Харківщини. Також підприємство тепер розводить овець, свиней, птицю та кіз. 

Зараз на фермі працює близько 80 людей, але їх не вистачає. До повномасштабного вторгнення тут бул до 200 працівників.

Нещодавно на фермі почали виробляти морозиво - із добавками полуниці, банану та шоколаду. Основні покупці - мешканці сусідніх сел, на день вдається продавати до 70 порцій. Раніше повідомлялося, що морозиво з Гусарівки зможуть скуштувати і жителі Харкова: торгову точку з його продажу планували розмістити в Центральному парку.  Крім морозива, у Гусарівці роблять ще йогурти з різними вкусами - із вишнею, полуницею, лохиною та грецьким горіхом.

Доходи від продажів продукції дозволили розмінувати поля, відремонтувати будівлі й зробити запас кормів.