У Харкові та області з 1 вересня дозволили відкрити школи, дитячі садки та виші за умови, що там є відповідне нормам укриття. Таке рішення ухвалили на засіданні регіональної Ради оборони.

SQ зібрав відповіді на найпоширеніші запитання, які могли з'явитися у харків'ян після цього рішення. Новина може доповнюватися.

► Чи потрібне додаткове рішення органів місцевого самоврядування?

Рада оборони дозволила розпочати традиційне офлайн-навчання. Але остаточне рішення ухвалюють навчальні заклади та органи місцевого самоврядування, які є засновниками цих закладів.

В обладміністрації наголосили: ухвалено рішення не про офлайн-освіту, а про дозвіл на таку освіту. Остаточне рішення ухвалюватимуть виключно школи, садочки та виші в індивідуальному порядку.

► Чи можуть батьки відмовитися від офлайн-навчання?

Так. Батькам запропонують обрати формат навчання та написати заяву. Імовірно, процес буде змішаним - коли частина класу навчається офлайн, а частина онлайн. Інший можливий варіант - офлайн проводитимуть лише практичні заняття. Це мають вирішувати на місцях, враховуючи також думки батьків.

► Скільки в Харкові укриттів у закладах освіти? Чи будуть їх ще перевіряти?

У навчальних закладах по всій області - 502 укриття, у Харкові найпростіших укриттів у садочках - 80, у школах - 131. Їх перевірятиме спільна комісія ДержНС і ХОВА.

► Як планується вирішувати питання зі швидкістю евакуації дітей в укриття?

Громади мають консультуватися з військовими на місцях і ухвалювати рішення залежно від безпекової ситуації, відстані до кордону з РФ тощо. Для дітей проводитимуть тренування, щоб відпрацювати евакуацію до автоматизму. В укриттях облаштовуватимуть шкільні кабінети, щоб діти могли там продовжувати уроки. Такі приклади вже є, зокрема, в Харкові - в обласному ліцеї-інтернаті "Обдарованість" та в Пісочинській громаді.

► Це було одностайне рішення учасників Ради оборони?  

Учасники засідання детально обговорили це питання, обмінялися думками. У підсумку було ухвалено спільне рішення, повідомили в обладміністрації.