До магазинів Харкова могли потрапити небезпечні морепродукти. Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.

У замороженому міксі морепродуктів китайського виробника Zejiang Zhoufu Food Co. LTD, які експортувалися з Литви до України, виявили перевищення допустимого рівня кадмію.

Підвищений рівень кадмію в продуктах може бути спричинений потраплянням його з навколишнього середовища або виготовленням продуктів із забрудненої сировини. Кадмій може накопичуватися в нирках та викликати хронічну ниркову недостатність, а також ушкоджувати кістки та печінку.

Для зниження ризику отруєння кадмієм можна вживати продукти з низьким вмістом солі та жирів, пити багато води, уникати алкоголю, а також скоротити вживання продуктів, що містять велику кількість пуринів, таких як м'ясні субпродукти, анчоуси, сардини, оселедець, скумбрія. Пурини підвищують рівень сечової кислоти, яка зв'язується з кадмієм та посилює його токсичність.

У разі виявлення товару в обігу оператори ринку зобов'язані звернутися до структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області або безпосередньо до Головного управління: gudpss@kh-consumer.gov.ua.