Встановлено російських солдатів, які обстрілювали Північну Салтівку. Про це повідомили у Державному бюро розслідувань.

На звільнених територіях області в одному з будинків, де був штаб російських військових, знайшли схованку з документацією 138 мотострілецької бригади РФ. Так вдалося ідентифікувати російських артилеристів, які обстрілювали Харків із далекобійної артилерії. Встановлено особи 46 військових.

Документи вказують, що саме цей підрозділ на початку вторгнення був перекинутий із полігону Курської області для просування до Харкова. Військовослужбовці цієї бригади, половина з яких терміновики, у червні-серпні 2022 року обстрілювали Харків, зокрема Північну Салтівку. Для обстрілів використовувалися системи залпового вогню "Град", 152-мм самохідні установки "Акація" та інша далекобійна артилерія.

Північна Салтівка – найжорсткіший від обстрілів житловий масив у Харкові. Усього війська РФ пошкодили у місті 4,5 тис. будівель. Близько 500 не підлягають відновленню. Без житла залишилося 150 тисяч городян. Це понад 10% довоєнного населення Харкова.

Після звільнення області внаслідок Харківської операції у вересні-жовтні 2022 року обстріл обласного центру з артилерії припинився. Але війська РФ продовжують наражати місто на ракетні удари. 29 січня російська ракета вразила житловий будинок у центрі Харкова. Загинула жінка. 5 лютого окупанти вдарили по будівлі університету міського господарства та житлового будинку.