Ціни на квартири у Харкові сильно впали. Аналітики порталу нерухомості ЛУН назвали вартість однокімнатної квартири у різних регіонах України.

Харків у загальному рейтингу опинився аж на 13 місці за вартістю житла: однокімнатну квартиру з ремонтом у гроді зараз можна купити за 1,3 мільйона гривень, тобто приблизно 32,5 тис. доларів.

У трійці лідерів опинилися:

  • Київ із ціною 80 тис. дол.;
  • Львів - 52,5 тис. дол.;
  • Одеса - 42,5 тис. дол.

За даними цього порталу, квадратний метр житла в новобудовах Харкова зараз коштує 21 900 гривень, або приблизно 547,5 доларів. Рік тому квадрат у новобудовах Харкова коштував 27 500 гривень, що за курсом на той час становило 916,6 долара. Таким чином, квартири в новобудовах Харкова за рік війни подешевшали приблизно на 40% (якщо рахувати в доларах).

Про те, що за минулий військовий рік квартири у Харкові різко впали у ціні, говорив і голова харківського відділення Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ) Андрій Правдін.

За його словами, ринок нерухомості у місті був дуже активним до 24 лютого, а після російського вторгнення в Україні було зупинено роботу держреєстрів, пов'язаних із правами власності на нерухоме майно. По суті, у людей зникла легальна можливість укладання угод купівлі-продажу. Реєстри знову почали працювати лише на початку травня 2022 року. Багато хто вважав, що ринок "мертвий", хоча продажі насправді були. Але лише з вересня з'явилася можливість говорити про наявність ринку та усталені ціни. Загальний підсумок, за словами Правдіна, - за рік квартири у Харкові стали дешевшими на 40%.