За місяць із Харківської області виїхали ще 130 тисяч людей. Всього ж війна вигнала зі своїх домівок 800 тисяч жителів регіону. Про це повідомив директор Департаменту соціального захисту населення ХОВА Юрій Шпараґа.

За даними чиновника, найбільше переселенців із Харківщини проживає на Полтавщині – понад 120 тисяч осіб.

Також понад 400 тисяч внутрішньо переміщених осіб мешкають у межах Харківської області.

Харківська наступальна операція та звільнення районів області не знизило рівень вимушеної внутрішньої еміграції. Навпаки, за останній місяць кількість біженців, які покинули область або перемістилися всередині області, значно зросла.

Станом на 7 вересня на території Харківської області мешкало 288 тисяч переселенців. У межах України знаходилось 672 тисячі внутрішньо переміщених осіб з Харківської області. Тобто за місяць у межах області перемістилося 112 тисяч осіб, а виїхало до інших регіонів України – 128 тисяч.

Віце-прем'єр Ірина Верещук повідомляла, що у Харкові не вистачає місць для розміщення переселенців. Станом на 1 жовтня з деокупованих територій Харківської області виїхало понад 11 тисяч осіб. Але в обласному центрі розмістити змогли лише 1000. Люди можуть зимувати у студентських гуртожитках. Решту 10 тисяч може прийняти Житомирська область.

Переселення з окупованих територій чи сірих зон часто небезпечне. Харківський губернатор Олег Синегубов повідомляв про розстріл колони біженців, які рухалися між окупованим Сватовим та звільненим Куп'янськом. Тоді загинули 24 особи, серед яких 13 дітей та вагітна жінка.