Після успіху контрнаступу в Харківській області ЗСУ можуть навіть рушити до Маріуполя та Криму. Так вважає генерал Бен Ходжес, колишній командувач європейської армії США, а тепер – завідувач кафедри стратегічних досліджень Першінга в Центрі аналізу європейської політики, пише британське видання Daily Mail.

На думку офіцера Ходжеса, основні зусилля Україна зосередить на звільненні Херсона, а другорядна атака проходитиме через Донбас і у напрямку Маріуполя. Коли ЗСУ дійде до Криму, то вони можуть обстріляти російські бази на півострові ракетами HIMARS, змусивши росіян відступити за кордон. А почалося все, на думку експертів, із Харківської операції (і за даними Інституту вивчення війни, вона ще не досягла піку).

Ще місяць тому лінія фронту в Харківській області виглядала зовсім інакше: Україна чинила опір деяким атакам Росії в районі Харкова, тоді як Росія вперто просувалася на півдні в районі Бахмута. Але раптовий контрнаступ ЗСУ, зроблений після того, як Росія перекинула деякі зі своїх найкращих підрозділів на південь, щоб "захистити" захоплений Херсон, все змінив. ВСУ повністю розгромили путінську армію в Харківській області, повернувши під контроль України майже всю захоплену РФ у лютому та березні територію лише за кілька днів боїв. Відступ росіян був настільки поспішним, що вони кидали не лише техніку - бійці ЗСУ повідомляли, що знаходили все ще теплу їжу в грубках у розташуваннях військ РФ. І наступ триває досі - ЗСУ звільнили Лиман, великий та важливий транспортний вузол на півночі Донецької області. Звідти зараз українські війська просуваються у бік Кремінної, а зі звільненої Борової – у Сватове Луганській області. Якщо зусилля ЗСУ увінчаються успіхом, це відкриє шлях для звільнення Лисичанська та Сєвєродонецька, на криваве захоплення якого Росія свого часу витратила кілька тижнів. З цих плацдармів ЗСУ можуть як рушити у бік Донецька чи Луганська, так і обійти їх і попрямувати на південь, до моря та Маріуполя.

На думку Бена Ходжеса, якщо Україна знову звільнить Маріуполь, це буде для Росії ударом обухом по голові, адже Росія зображала батальйон "Азов", який захищав місто, військовими злочинцями та неонацистами. Генерал Ходжес вважає: якщо Маріуполь буде звільнено, українські сили підуть в одному напрямку: "До Криму". Щодо херсонського напрямку, то Херсон - єдиний обласний центр, захоплений Путіним з лютого, і звільнення його позбавило б Росію її єдиної точки опори на західному березі Дніпра, практично виключило б штурм Одеси, довело б брехню путінських фіктивних референдумів і претензій та відкрило б двері для штурму Крима. Росія розмістила більшу частину своїх сил, що залишилися в Україні, і майже всі свої найкращі бойові підрозділи саме в Херсоні — всього, можливо, до 30 000 військовослужбовців — і їхня втрата стане ударом, від якого Кремлю буде важко оговтатися.

Аналітик доктор Майк Мартін, запрошений науковий співробітник з вивчення війни у ​​Королівському коледжі Лондона зазначає, що Київ тримає чисельність своїх збройних сил і свої втрати у найсуворішому секреті, а це означає, що неможливо припустити, скільки резервів є у ЗСУ, яка техніка, і як скоро Україна зможе ці резерви розгорнути. На думку Мартіна, Україна використовує свій стратегічний резерв, щоб поділити ворожі сили РФ на дві частини, які не зможуть посилювати одна одну. Передбачуваним напрямом наступного наступу ЗСУ Мартін вважає наступ від Дніпра та Запоріжжя у бік Маріуполя та Бердянська.

10 серпня у своїй промові президент України Володимир Зеленський зазначив: "Крим український, і ми ніколи його не віддамо. Ця війна почалася з Криму і має закінчитися Кримом — його визволенням".

"Крим - це нагорода. Перемога настане, коли останній російський солдат пройде Керченським мостом в Росію", - передбачає генерал Ходжес.

Марк Хертлінг, ще один колишній генерал США, погоджується з тим, що Україна прагне потрапити на півострів. Але, попереджає він, це буде "жорсткий бій".