6 вересня в Савинській громаді Ізюмського району на протитанковій міні підірвалася вантажівка, повідомили в ДержНС.

Автомобіль ГАЗ-53 рухався ґрунтовою лісовою дорогою в Норцевському лісництві. У вантажівці перебувало двоє чоловіків 25 і 37 років, пише "Суспільне".

Голова Савинської селищної військової адміністрації Оксана Супрун розповіла, що люди придбали дрова і на власному авто їх забирали. На виїзді з лісу заднім колесом наїхали на вибухобезпечний предмет. Машина перекинулася. Люди отримали численні забої. Постраждалих доставили в лікарню.

Харківська область - один із найбільш замінованих регіонів України. Це стосується насамперед лісів і сільгоспугідь. Наприклад, площа потенційно небезпечних для роботи полів - понад 570 тисяч гектарів. 

Масштаби робіт настільки великі, що в області хочуть готувати по 3 000 саперів на рік

У розмінуванні пропонує допомогу Продовольча і сільськогосподарська організація ООН. В організації збираються розробити карту забруднених сільгоспугідь. Ця карта міститиме дані про потрапляння ворожих снарядів, проведення бойових дій і дислокацію військ. Це має спростити роботу саперів і прискорити темпи розмінування полів. 

Влада і рятувальники закликають людей не відвідувати лісів, лісопосадок, полів, берегів водойм, уникати пересування путівцями, особливо в місцях, де тривали бої або які перебували під окупацією. 

У разі виявлення підозрілих предметів телефонуйте за номерами:

  • 101;
  • 102;
  • 112.