У Харкові можуть демонтувати ще один пам'ятник - українсько-російській дружбі, встановлений біля Харківського мосту. Монумент являє собою дві фігури в одязі, стилізованому під костюми українського козака і російської служивої людини середини XVII століття.

У Telegram-каналі громадської організації "Деколонізація. Україна" опублікували документ за підписом директора Департаменту будівництва та дорожнього господарства Харківської міськради Дмитра Липового, у якому зазначено, що питання про демонтаж скульптури вже розглядають.

Нещодавно до мерії вже подавали петиції про демонтаж цього пам'ятника. На думку автора, "пам'ятник не виражає історичну правду щодо дружніх відносин Росії до України".

Сьогодні в Харкові, як і по всій Україні, активно позбуваються пам'ятників, пов'язаних з історією або культурою РФ. У рамках процесу, названого деколонізацією, у Харкові пропонується знести майже 20 пам'ятників російським або радянським діячам. До списку увійшли пам'ятники артисту Володимиру Висоцькому, космонавту Юрію Гагаріну, вченому-механіку Миколі Жуковському та інші.