227-й батальйон Харківської тероборони взяв у полон "вагнерівців". Як пише "Суспільне", це сталося 2 березня під Бахмутом.

На допиті один із затриманих розповів, що приїхав воювати в Україну з Ямальського району на півночі РФ, за національністю він - ненець. У ПВК "Вагнер" його завербували у в'язниці, де він відбував термін за замах на вбивство та розбій. Його бойова підготовка тривала 20 днів, після чого парубка перекинули під Бахмут. Там його навіть не познайомили із командиром.

Другий боєць на ім'я Олексій - з Амурської області. На Донеччині він був автоматником. Під час допиту Олексій заявив, що взагалі не знав, що воює саме під Бахмутом.

Приватна військова компанія "Вагнер" - російське неофіційне збройне формування, створене петербурзьким бізнесменом Євгеном Пригожіним. Найманці ПВК, серед яких - ув'язнені, завербовані у колоніях, - беруть активну участь у війні з Україною, а також у наземних операціях у Сирії та Африці. Бійців компанії звинувачують у скоєнні численних військових злочинів, зокрема, у позасудових стратах.

В Інституті вивчення війни зазначили, що на початку березня "Вагнер" відкрив щонайменше три центри в РФ для вербування нових бійців - вони працюють на базі спортивних клубів. Відомо, що це такі центри рекрутингу:

  • "Динамо" у Самарі;
  • "Антарес" у Ростові;
  • на базі Федерації боксу Росії у Тюмені.

У грудні минулого року харківські мінометники підірвали склад "вагнерівців" на Бахмутському напрямку. Відео знищення окупантів - тут.