У березні 2022 року в Ізюмі Харківської області армія РФ знищила авіабомбою будинок №3 на вулиці Хлібозаводській, там були загиблі і поранені. Як розповів "Суспільному" заступник Ізюмського міського голови Михайло Іщук, наразі прийнято рішення знести цей дім.

За його словами, на демонтаж планують витратити майже 11 млн гривень. Обиратимуть компанію, яка проведе ремонт, 9 лютого на сайті Prozzoro.

Іщук  підкреслив, що будинок непридатний до відновлення. Розвалини багатоповерхівки несуть загрозу для мешканців міста.

Крім того, представник міськради наголосив, що люди, які мали квартири у будівлі, після зносу отримують кошти на придбання нового житла в рамках програми "єВідновлення". За цією держпрограмою мешканцям пошкодженого чи зруйнованого житла виплачують компенсацію залежно від ступеню руйнування.

До 24 лютого 2022 року в Ізюмі проживало близько 50 тисяч людей. Потім місто на півроку було окуповане РФ. Багато мешканців загинуло. Зокрема, після авіаудару 9 березня в житловому будинку на вул. Першотравневій загинуло 50 людей. Згодом вулицю перейменували у вулицю Пам'яті.

Цей дім, за словами Іщука, також підлягає зносу, але, можливо, його збережуть як пам'ятку. Це буде вирішуватись громадою трохи пізніше.

Фото: Олександра Новосел / Суспільне Харків