Бійці Харківського окремого батальйону тероборони показали тренування на полігоні. Як зазначили самі військові, наразі вони ведуть бої з армією РФ на найважчих ділянках східного фронту.

Тероборона стріляла зі стрілецької зброї та гранатометів. Також вони вивчили роботу американського автоматичного гранатомета Mk 19. У тренувальних стрільбах стали в нагоді трофейні російські снаряди для РПГ, яких немає на озброєнні ЗСУ.

У Харкові набір до бригади територіальної оборони стартував у січні минулого року, незадовго до повномасштабного вторгнення РФ. Туди приймали людей, готових у разі потреби захищати свій район та область від загарбників разом із ЗСУ. Як повідомив колишній військком Харківської області Юрій Калгушкін, який брав участь у створенні бригади тероборони як консультант, у бригаді територіальної оборони станом на 28 січня було більше 500 осіб, а резервістів - понад три з половиною тисячі.

Склад бригади тероборони складається з кадрових офіцерів та резервістів. Професійні військові на службі займаються організацією навчань та загальним керівництвом. Резервісти - люди різноманітних професій, які час від часу приходять на навчання зі стрільби і один-два рази на рік виїжджають на великі навчання, а решту часу живуть звичайним життям. Записатися до бригади територіальної оборони можуть як чоловіки, так і жінки віком від 18 до 60 років. Для цього потрібно пройти медкомісію та перевірку до СБУ.

Один із бійців харківської тероборони прославився своїми коміксами з передової. Це художник Руслан, йому 51 рік. Добровольцем чоловік прийшов до Харківського окремого батальйону ТрО 27 лютого, мотивуючи свій вчинок захистом землі своїх предків. До 24 лютого він був технологом та конструктором у приватному дитячому видавництві - видавав книги для дітей. Герої коміксів - конкретні люди, його побратими. Як кажуть у батальйоні, товариші по службі при першій нагоді купують художнику папір та олівці, "щоб це шоу тривало".