У Харкові промоніторили вартість наборів для швидкого приготування куті - традиційної обрядової страви, яку готують на Різдво. У Департаменті адміністративних послуг та споживчого ринку мерії розповіли, що вартість таких наборів у міських магазинах у середньому становить 40 грн. і залежить від виробника, ваги та складу продукту. Наприклад, ціни такі:

  • набір ТМ "Козуб" коштує близько 80 грн. (430 г);
  • набір "Кутя класична" ТМ "Сто пудів" - близько 50 грн (335 г);
  • набір "Зірка Різдва" ТМ "Сто пудів" - близько 40 грн. (260 г).

А при покупці компонентів для куті окремо основні інгредієнти коштуватимуть:

  • крупа пшенична - від 16 грн/500 г;
  • мед - від 45 грн/200 г;
  • мак - від 25 грн/125 г;
  • ядра волоських горіхів - від 30 грн/100 г.

Відповідно до традицій, святкувати народження Ісуса Христа починають, коли на небі з'явиться перша зірка. На той час вся родина збирається за святковим столом, а на ньому вже має стояти запашна кутя. Господині починали варити кутю ще до сходу сонця. Спочатку варилися зерна (традиційно брали пшеницю, хоча сьогодні часто можна зустріти рецепти, як варити кутю з перловки чи рису). Обов'язково для цієї справи одягали чисте святкове вбрання. Як варити кутю знала кожна господиня, адже ці традиції передавалися від матері до дочки. Страва готувалась тільки на свіжій чистій воді. Існувало повір'я, якщо встигнути витягнути кутю з печі з першими промінчиками сонця, в сім'ї цілий рік пануватиме щастя.