У Харківській області з автомата збили безпілотник "Орлан-10", запущений росіянами. Відповідне відео опублікували на сторінці 92-ї Окремої механізованої бригади імені отамана Сірка.

За словами бійців, безпілотник продовжував гудіти навіть після приземлення, тому військовим належить з'ясувати, як його знешкодити.

"Орлан-10" - російський багатоцільовий безпілотний авіаційний комплекс, призначений для ведення спостереження за об'єктами у важкодоступній місцевості.  Для пошуку і розпізнавання цілей "Орлан-10" обладнаний різними оптичними приладами і тепловізором.

Дальність польоту - до 600 км, тривалість - близько 16 годин. Безпілотник здатний передавати відео на відстань до 120 км.

Як правило, "Орлан-10" летить "зграєю" з трьох БПЛА. Перший веде оптичну розвідку на висоті 1 - 1,5 км, другий - радіотехнічну розвідку, третій виконує роль ретранслятора зв'язку для перших двох.

У травні на території Харківської області прикордонники приземлили схожий з "Орлан-10" російський секретний апарат - безпілотник "Картограф", призначений для створення планів місцевості.