РФ зосередила на Куп'янському напрямку близько 500 танків, понад 600 бойових машин та близько 40 тисяч солдатів з метою відвоювати назад територію Харківської області, звільнену ВСУ восени 2022 року в ході контрнаступу. Про це пише Forbes, посилаючись у наведених цифрах, зокрема, на Центр оборонних стратегій та Оперативне командування "Схід".

Автор статті  Девід Екс стверджує, що росіяни хочуть Захопити Куп'янськ та вийти на східний берег Оскола до виборів президента РФ, назначених на березень.

Російському угрупованню орієнтовно протистоїть 10 українських бригад, що налічують близько 20 000 військових. Головна проблема – дефіцит боєприпасів у ЗСУ. Маючи 5-разову перевагу у снарядах, РФ може постійно бити артилерією, не боячись українського контрбатарейного вогню.
Україна намагається компенсувати нестачу боєприпасів за рахунок тисяч FPV-дронів, але їхній радіус дії становить лише 2-3 кілометри. Цього мало, щоб полювати на російську артилерію, яка стоїть за 20-25 км від фронту.

Коментуючи цю публікацію, голова Харківської ОВА Олег Синєгубов відзначив, що армія РФ наступає на цьому напрямку із лютого 2022-го року: там точаться важкі бої, окупанти ведуть штурмові дії високої інтенсивності.   

Росіяни не полишали намірів знову відвоювати ці території, адже для них це логістично важливий напрям. Тому щодня ворог не припиняє завдавати ударів, застосовуючи весь арсенал зброї - КАби, ФАБи, артилерія, РСЗВ, дрони.

Але ЗСУ весь цей час відбивають атаки ворога, а обороноздатність всієї області постійно посилюється.   

«Збройні сили готові до будь-яких подальших сценаріїв, дій противника та швидкого реагування на результати розвідки. Нам є що протиставити ворогу!» - наголосив голова ОВА.

На початку лютого Східне угрупування військ ЗСУ наводило такі самі цифри угруповання РФ на Куп'янському напрямку: 40 тисяч солдат, більше 500 танків, 650 броньованих бойоих машин, 430 артилерийських систем та ще більше ніж 150 РСЗВ.

Відзначмо, що аналогічні цифри наводились Східним угрупуванням військ і у серпні: 45 тисяч солдатів, понад 500 танків, близько 300 артилерійських систем і ще майже 150 РСЗВ.

Увесь цей час РФ веде постійні штурмові дії на Куп'янському напрямку, але ніяких успіхів росіяни не досягли: фронт майже не посунувся.