РФ готується до великого наступу в Харківській області в середині січня. Про це пише британське видання The Telegraph із посиланням на джерело, близьке до ЗСУ.

За версією джерела, РФ може посилити повітряні атаки напередодні 7 січня, а сухопутний наступ почати 15 січня.

Під час брифінгу 5 січня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, коментуючи це повідомлення, заявив, що на різних напрямках фронту на Харківщині не фіксують скупчення російських військ. Об'єктивних причин говорити, що РФ найближчим часом проводитиме атаки на Харківщині, на думку губернатора, немає, однак "ситуація може змінитися щохвилини".

Також очільник ХОВА зазначив, що ЗСУ вживають усіх необхідних заходів, щоб бути готовим до будь-якого розвитку подій. За його оцінкою, РФ не відмовилася від планів окупувати Харківську область.

Військова ситуація в Харківській області на Куп'янському напрямку загострилася з літа 2023 року. Тоді російське командування зосередило тут 110 тис. осіб. Бої в цій частині регіону тривають щодня. Основні напрямки атак РФ - села Синьківка, Петропавлівка, Іванівка. Лінія фронту проходить за 8-10 км від Куп'янська.

Синьківку російські війська штурмують уже понад рік. Цей населений пункт, за оцінкою українського командування, потрібен військам РФ, щоб створити плацдарм для наступу на Куп'янськ. ЗСУ відбиває всі атаки. Росіянам не вдається просунутися вперед на цій ділянці.