Відомий харківський юрист, народний депутат від партії "Слуга народу" Федір Веніславський вніс законопроєкт, який скасовує відстрочку від мобілізації для деяких студентів. Йдеться про чоловіків старше 30 років, які здобувають другу вищу освіту. В ефірі національного телемарафону 3 вересня нардеп повідомив, що якщо законопроєкт ухвалять, це дасть змогу перекрити лазівку для відстрочки від мобілізації.

Федір Веніславський - кандидат юридичних наук, доцент кафедри конституційного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Представляє інтереси президента України Володимира Зеленського в Конституційному суді.

За словами Веніславського, якщо у 2019-2021 роках студентів, старших за 25 років, було близько 40 тисяч осіб, то у 2022 році їх стало понад 106 тисяч. Цього року - теж близько 100 тисяч. А це означає, каже Веніславський, що можливістю уникнути призову вирішили скористатися 60 тисяч чоловіків.

Нардеп зазначив, що деякі виші відкривали набір на контракти на денну форму навчання, даючи змогу потенційним призовникам вступати й отримувати відстрочку від мобілізації.

Веніславський припускає, що в разі ухвалення законопроєкту його дія поширюватиметься, зокрема, і на чоловіків, які вступили на навчання у 2022-23 роках.

Загальна мобілізація в Україні проводиться з 24 лютого 2022 року. 17 серпня цього року президент Володимир Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану і загальної мобілізації до 15 листопада 2023 року. Це вже восьме продовження з початку війни.

Мобілізації підлягають усі військовозобов'язані віком від 18 до 60 років, які не мають права на відстрочку.