У Харкові активісти пропонують знести пам'ятник радянському космонавту Юрію Гагаріну. Його встановлено на території Національного аерокосмічного університету ім. Жуковського "ХАІ".

У ХОВА на запит лідера громадської організації "Деколонізація. Україна" Вадима Позднякова щодо демонтажу повідомили, що погруддя Гагаріна має статус пам'ятки монументального мистецтва і охороняється державою, тому його пошкодження карається законом. Знести пам'ятник можна буде лише після того, як скасують його охоронний статус.

Представники університету планують звернутися до Харківської міськради, щоб із пам'ятника Гагаріну зняли охоронний статус: це дасть змогу демонтувати бюст на законних підставах.

Декомунізація в Україні, у рамках якої почали перейменовувати населені пункти і вулиці, а також зносити пам'ятники, пов'язані з радянським минулим, почалася з 2014 року. З початком повномасштабної війни цей процес активізувався, і Харків, як і інші міста України, активно позбувається назв вулиць, парків, пам'ятників, пов'язаних з історією або культурою РФ.

У Харкові вже демонтували пам'ятники поету Олександру Пушкіну, письменнику Миколі Островському, радянському політичному діячеві Миколі Тихонову. А на сайті Харківської міськради зареєстровано петицію з пропозицією прибрати з Харкова пам'ятник російсько-українській дружбі, встановлений біля Харківського мосту.