У Харкові спостерігали незвичайне атмосферне явище – місячне гало. Фото опублікували очевидці у соцмережах.

Місячне гало - це оптична ілюзія, через яку Місяць оточує велике яскраве кільце. Це красиве коло навколо Місяця викликане заломленням світла, відбитого від нашого супутника, завдяки кристалам льоду у верхніх шарах атмосфери.

Гало зазвичай з'являється навколо Сонця або Місяця, але іноді – і навколо інших потужних джерел світла, як вуличні вогні. Існує безліч типів гало, але всі вони викликані переважно крижаними кристалами в пір'ястих хмарах у верхніх шарах тропосфери на висоті 5-10 км. Вигляд гало залежить від форми та розташування кристалів. Відбите і заломлене крижаними кристалами світло нерідко розкладається в спектр, що робить гало схожим на веселку. У тьмяному місячному гало очі не розрізняють кольорів, що пов'язано з особливостями сутінкового зору.

Іноді у морозну погоду можлива поява гало, що утворюється кристалами льоду, зваженими в атмосфері близько до земної поверхні. У цьому випадку гало нагадують сяючі дорогоцінні камені (так званий «алмазний пил»). Гарні та рідкісні атмосферні явища харків'яни спостерігають не вперше. Так, у січні 2022 року в Харкові сфотографували так звану зимову веселку - ще один різновид гало.