Харківський магазин заплатить штраф за рекламу російською мовою. Про це повідомили в Держпродспоживслужбі.

В управління звернувся харків'янин, який звернув увагу на вивіску на магазині "взуття та одяг з Європи" російською мовою.

У Держпродспоживслужбі пояснюють: розміщення зовнішньої реклами російською мовою є порушенням ч.1 ст. 6 Закону України "Про рекламу". Підприємець добровільно штраф платити відмовився, тепер йому доведеться зробити це через суд.

Протягом 2021 року з території Харківської області було отримано 339 звернень з приводу порушень мовного закону. Це приблизно 10% всіх звернень по країні (всього їх було 3574). За словами мовного обмудсмена Тараса Креміня, більшість скарг стосувалася інтернет-магазинів і закладів сфери послуг.

Навіть незважаючи на російські обстріли, багато харків'ян продовжують говорити рідною для себе російською мовою, і це повністю нівелює всю окупаційну риторику про утиски російськомовних, яку вони так любили вести ще з 2014 року, а то й раніше. Харківський міський голова Ігор Терехов нещодавно пояснив, чому продовжує говорити російською. За його словами, Харків - російськомовне місто, і тут немає суперечок і утисків з цього приводу, а вести телеграм-канал російською "зручніше для його читачів". Ось тільки мер додав, що в найближчому майбутньому планує перейти на українську мову в спілкуванні.