Під час окупації Вовчанська в Харківській області люди в катівнях малювали на стінах ікони і ставили зарубки. Фото катувальної опублікував нардеп Павло Сушко, який відвідав звільнений Вовчанськ.

"Поспілкувалися з місцевими жителями. Безліч історій людей, які пережили окупацію. Кожна - особлива і зворушлива. Тут досі лунають вибухи. Немає світла і зв'язку. Люди тримаються. Почули про знайдені катівні, нам їх показали. Побачили своїми очима ці написи на стінах. Ікони, надряпані власноруч людьми, яких там тримали окупанти. Зарубки пережитих днів і тексти молитов. Важко уявити, які жахи перенесли люди", - написав Сушко.

13 14

Це далеко не єдина катівня, яку росіяни влаштували для людей на окупованих територіях. Після звільнення почала надходити подібна інформація з Балаклії, Куп'янська, Ізюма, Козачої Лопані. У Куп'янську росіяни тримали в полоні і іноземців, а один з місцевих жителів, якому пощастило пережити тортури, розповів, що його били струмом і битами.

Все це, поряд зі звірствами росіян в тій же Бучі, дозволяє відкрито говорити: відбувається геноцид. Про це нещодавно заявив і президент Володимир Зеленський, зазначивши, що світ має побачити ці руйнування, відчути біль, який Росія принесла українцям.

"Те, що побачив світ у Бучі, те, що ми побачили на деокупованій території Чернігівщини, Сумщини. Те, що бачимо зараз ми з вами на Харківщині - це докази геноциду проти українців. Докази того, що Росія не може принести нічого іншого, крім геноциду", - підкреслив президент.

Разом з тим посол з особливих доручень МЗС, агент України в Міжнародному Суді ООН Антон Кориневич зазначив, що на даний момент жодна країна в світі не може почати судовий процес над російським диктатором Володимиром Путіним. У світі немає механізмів, щоб судити міжнародних злочинців з Росії. Є варіанти, які дозволять це зробити:

  • ратифікація і Росією, і Україною Римського статуту та Кампальських поправів про злочин агресії
  • встановлення Радбезом ООН факту агресії проти України з боку РФ і передача справи на розсуд Міжнародного кримінального суду.

Кориневич визнав, що обидва варіанти практично неможливі.