ГУР допускає проведення РФ "швидкої операції" у Харкові. Представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький заявив в інтерв‛ю The Economist, що російській армії вистачить сил хіба що на спробу короткочасного наступу в районі Харківської та Сумської областей, але не на захоплення обласних центрів.

"Швидка операція, щоб увійти та вийти, - можливо. Але операція із захоплення Харкова чи навіть Сум - це зовсім іншого порядку. Росіяни це знають. І ми це знаємо", - підсумував Скібіцький.

Він зазначив, що спроможність росіян розпочати наступ на північному сході залежить від міцності української оборони на Донбасі. При цьому сил окупантів недостатньо навіть для повномасштабного наступу, не кажучи вже про захоплення Харкова чи Сум, хоча вони явно прагнуть цього.

За даними української розвідки, загальна чисельність російських військ на фронті зараз становить близько 514 тисяч осіб, що перевищує оцінку НАТО в 470 тисяч. Зокрема, у районі Бєлгородської області Росії зосереджено до 35 тисяч окупантів.

Росіяни планують нарощувати це угруповання до 70 тисяч бійців. Крім того, у центральній РФ вони поспіхом формують так звану "резервну дивізію" чисельністю 15-20 тисяч осіб, яку можуть додати до бєлгородського угруповання. Проте навіть із цими силами окупантам не вдасться захопити великі міста на кшталт Харкова чи Сум, певен Скібіцький.

Отже, на думку української розвідки, максимум, на що можуть зважитися російські окупанти, - короткочасний рейд на територію Харківщини чи Сумщини без спроб взяття міст.

Нещодавно очільник ХОВА Олег Синєгубов розповідав, що на півночі Харківщини нині перебуває близько 20 тисяч російських військових. Ця кількість не змінювалася протягом останніх 10 місяців.

У березні 2024 року на Куп'янському напрямку було затишшя. Але за оцінками представників ЗСУ, росіяни брали паузу для поповнення особового складу, щоб відновити штурми, оскільки від планів захопити Куп'янськ вони не відмовилися. Уже кілька місяців речники ЗСУ повідомляють, що чисельність російської армії на цьому напрямку - близько 40 тисяч осіб.