Гроші на відновлення житла, зруйнованого в результаті бойових дій, жителі Харківської області можуть отримати вже в травні-червні. Як повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, в області створюють реєстр державного майна, пошкодженого і знищеного війною, і чим швидше він буде заповнений, тим швидше люди зможуть отримати компенсації.

Створення реєстру передбачено в рамках виконання законопроекту №7198, прийнятого Верховною Радою 23 лютого 2023 року. Документом, зокрема, передбачені виплати компенсацій людям, які через війну залишилися без житла.

Виділені на ремонт житла гроші можна буде витратити протягом року на покупку будівельних матеріалів, вікон, дверей, покрівлі, а також на оплату будівельних робіт.

Раніше Синєгубов говорив, що сума державних коштів обмежена, тому гроші на відновлення в першу чергу отримають ті, у кого немає можливості самостійно відремонтувати житло. Якщо ж господарі змогли зробити ремонт самі, компенсації їм не буде.

У Харківській області роботу з наповнення реєстру веде 31 громада. Покрокова інструкція про те, як подати заявку і отримати гроші на ремонт житла, - тут.

За даними ХОВА, в результаті війни в Харківській області пошкоджено або зруйновано більше 4000 багатоповерхівок і майже 8000 приватних будинків. У самому Харкові пошкоджено обстрілами більше 5000 будинків, без житла залишилися 150 тисяч городян.