На Харківщині обрушилося житлове будівництво. В облстаті повідомили, що обсяги збудованого житла минулого року скоротилися у 14 разів.

У 2022 році в регіоні було збудовано 43 тис. кв. метрів житла (36,8 тис. кв. метрів на городах, 6,2 тис. кв. метрів у сільській місцевості). Це 435 квартир (384 у городах, 51 – у селах).

У 2021 році було збудовано близько 600 тисяч квадратних метрів.

Таке різке скорочення будівництва пояснюється війною. По-перше, будувати під обстрілами – ризиковано, по-друге, нові будівлі можуть будь-якої миті зруйнувати. Тільки у Харкові постраждало 4,5 тис. вже збудованих на момент вторгнення будівель, 1,5 тис. з них було пошкоджено прямими влученнями снарядів та ракет. У результаті 150 тисяч. людей залишилися без житла.

Верховна Рада ухвалила закон про компенсації людям, які втратили будинки та квартири. Держава збирається сплатити за покупку або будівництво нового індивідуального житла. Гроші, які виділить держава, також можна буде вкладати у будівництво багатоквартирних будинків. Це особливо стимулює розвиток будівництва. Але повернення галузі на колишні позиції очікується лише після повного закінчення військових дій.