Загиблі курсанти харківського вишу розбирали снаряд за наказом керівника, самого керівника поруч не було. Про це "Суспільному" розповіли джерела в Національному університеті цивільного захисту.

За словами співрозмовників, трагедія сталася в приміщенні гуртожитку, де живуть і навчаються курсанти.

"Це був наказ керівника. Два хлопці намагалися прибрати вибухову речовину зі снаряда, щоб зробити муляж. Курсантам поставили умову: якщо вони цього не зроблять, їх не відпустять у звільнення, а весь взвод і курс змусять бігати по стадіону. Інші курсанти сиділи в аудиторії, яка розташована поруч. Спочатку було тихо, потім пролунав вибух. Спочатку подумали, що було влучання. Інше керівництво в цей час займалося своїми обов'язками, командир взводу і викладачі пішли на обід, інші були на шикуванні з іншими курсантами", - розповіли співрозмовники журналістів.

За даними Харківської обласної прокуратури, тип вибухового пристрою встановлюють, загиблі - курсанти 3 курсу, їх було двоє, третій хлопець дістав поранення.

Речниця МВС України Мар'яна Рева заявила "Суспільному", що чотирьох посадовців університету поки що відсторонили. На місці трагедії працює спеціалізована комісія на чолі із заступником голови ДСНС України. Усі матеріали буде передано до Державного бюро розслідувань.

За словами представника ДСНС Олександра Хорунжого, відсторонили тих, хто "відповідальний за навчальний процес". Хорунжий зазначив, що більше інформації буде оприлюднено після закінчення розслідування.

Фото використано як ілюстрація