В одному із районів Харківської області фермери не можуть розпочати посівну. У Дергачівській громаді працюють лише два агропідприємства із 27-ми, повідомляють "Вікна".

На території громади – 27 тис. гектарів орної землі. Але більшість підприємств не може працювати. По-перше, деякі території громади постійно зазнають обстрілів. По-друге, на полях залишилася розбита російська техніка. Ще одна проблема – замінованість. ДержНС не може розмінувати всі землі в стислий термін, тому що спочатку сапери працюють на об'єктах інфраструктури. Приватні підприємства беруть по 3-6 тис. грн. за розмінування одного гектара. Голова Дергачівської військової адміністрації В'ячеслав Задоренко каже: якщо розмінувати всі орні землі громади силами приватних компаній, буде потрібно 150-180 млн. грн.

Ті два агропідприємства Дергачівської громади, що можуть працювати, почали сіяти соняшник.

Загалом у Харківській області планується засіяти лише 40% орної землі. Причина скорочення полів - міни та снаряди, що залишилися після бойових дій.

Дергачівська громада значно постраждала від бойових дій та окупації (було окуповано 45% території Дергачівщини).

У деяких селах не лишилося мешканців. Це Питомник, Нове, Дементіївка. У селі Кочубеївка живуть двоє людей, у селі Гранів – троє. Прудянка та Цупівка зруйновано на 90%. У Прудянці із 2 тис. мешканців залишилося семеро. У квітні із села Ветеринарне евакуювалися останні 18 мешканців.

У більшості населених пунктів Проходівського, Прудянського та Токаревського старостатів немає світла і газу. Енергетикам і газовикам заважає велика кількість мін і снарядів, що залишилися на території громади після боїв.

Загалом у громаді – 38 населених пунктів. До війни тут мешкали 45 тис. осіб. У березні 2022 року у громаді залишалося близько 6 тис. осіб. Після звільнення у вересні 2022 року люди почали поступово повертатися. Наразі населення громади становить близько 20 тис. осіб, з яких 16 тис. (80%) мешкають у Дергачах.