"Стадіон "Металіст" має бути повернений у комунальну власність міста", - заявив в інтерв'ю виданню "Українська правда" харківський міський голова Геннадій Кернес. Він нагадав, що раніше стадіон перебував на балансі міста. Перед Євро-2012 Харків передав права області, яка була замовником реконструкції стадіону. Зараз сам стадіон фінансується, зокрема, і за рахунок обласного бюджету.

Як підкреслив міський голова, Олександру Ярославському (президент і співвласник групи "DCH" - "SQ") належить не сам стадіон, а підтрибунні приміщення, де розташовані VIP-ложі, ресторан. Також власністю Ярославського є футбольний клуб "Металіст", який орендує стадіон. "Ми точно розуміємо, що такий великий і комфортний об'єкт, як стадіон, повинен працювати на місто. Клуб "Металіст" має дуже великі пільги. Можливо, ми розглянемо питання про приватизацію стадіону. Якщо пан Ярославський захоче його викупити, ми йому подякуємо. Але зараз хочу сказати, що цей стадіон не є власністю Ярославського. Це комунальна власність харківської громади. І 70% інвестицій у цей стадіон були зроблені за рахунок різних бюджетів - місцевого і державного", - зазначив Кернес.

Відповідаючи на питання про свої стосунки з Ярославським, Кернес заявив: "Ми з паном Ярославським не конкуренти. Він займається футболом. Якщо сказати чесно, він багато чого зробив для відродження футболу в Харкові і для команди "Металіст". А я працюю міським головою в інтересах харків'ян", - підкреслив Кернес.

Довідка "SQ". Харківська облрада на сесії в листопаді 2011 р. делегувала повноваження з управління стадіоном "Металіст" Харківській облдержадміністрації.

У рамках підготовки Харкова до Євро-2012 була поведена реконструкція стадіону "Металіст", включаючи ремонт прилеглих доріг. Проект фінансувався за рахунок коштів облбюджету, державного бюджету та коштів інвестора - групи компаній "DCH". Загальна кошторисна вартість реконструкції стадіону "Металіст" склала 762 млн. 632 тис.грн.

19 червня 2012 р. Станіслав Косінов, який тоді обіймав посаду начальника Територіального управління Рахункової палати України в Сумській, Полтавській та Харківській областях, заявив, що питання визначення форми власності стадіону "Металіст" увійшло у ту фазу, коли воно буде вирішуватися максимально швидко. За словами Косінова, на початку травня був виданий сертифікат на стадіон. "І тепер, наскільки мені відомо, щільно зайнялися питанням визначення форми власності. Справа в тому, що в реконструкцію стадіону надійшли приватні інвестиції і 206 млн.грн. інвестицій з держбюджету в чистому вигляді. Крім того, використовувалися кошти державних субвенцій, переданих бюджету області. Оскільки таких прецедентів ще не було, на порядку денному стоїть питання, як правильно оформити цю власність", - зазначив Косінов.

За його словами, що є варіант оформити власність у вигляді часток або з виділенням певного майна. "Найімовірніше, буде державна частка, частка обласної та міської громад і частки приватних інвесторів. Їх на сьогодні два - "DCH" і "Стальконструкція" (інвестувала близько 13 млн.грн.)", - зазначив Косінов.