"Судді Ленінського районного суду Харкова працюють у критичних умовах", - заявив "SQ" голова суду Віталій Бондаренко. За його словами, площа, яку займає суд у приміщенні, орендованому в Державної служби охорони (ДСО) при ГУМВС України в Харківській області (Полтавський шлях, 20), у чотири рази менша нормативної. Вже ніде зберігати документацію, бо невеликі кімнати канцелярії та архіву завалені томами кримінальних і цивільних справ.

У суді катастрофічно не вистачає залів для слухання справ (їх 5 на 14 суддів), з цієї причини судді проводять слухання у своїх кабінетах, де недостатньо місця для того, щоб вмістити всіх учасників процесу. Дорадчих кімнат, кімнат для свідків і судових розпорядників, архіву поточних справ у суді немає. Відсутнє приміщення для зберігання речових доказів, обладнане сигналізацією. Площа конвойного приміщення суду не дозволяє доставляти більше 9 підсудних на день, у зв'язку з чим судді повинні погоджувати один з одним дні слухань. У суді один вхід для відвідувачів, працівників суду і конвойної служби (для конвою та підсудних повинен бути окремий вхід). Проблема особливо гостро стоїть у години прийому громадян, коли через велику кількість людей у коридорах ускладнено прохід.

Приміщення суду розташовані на 2, 3 і 4 поверхах, у ньому немає ліфта й умов для літніх та інвалідів. Люди знайомляться з матеріалами справ у коридорах, де немає вікон, а освітлення - слабке.

Теруправління служби промислової безпеки в жовтні провело позапланову перевірку приміщень суду на відповідність до норм охорони праці та технічної безпеки. Серед виявлених порушень - періодичне затоплення підвалу, невідповідність нормативам площі кабінетів, відсутність природного освітлення та вентиляції в деяких кімнатах.

Голова суду повідомив, що звернувся до кількох інстанцій з проханням звернути увагу на проблему і допомогти вирішити питання з приміщенням. За його словами, можливості розширити площу суду в межах нинішнього будинку немає, оскільки його займає державна служба охорони. Немає можливості і добудувати нові приміщення.

Довідка "SQ". Суд Ленінського району створений 1975 р., майже 30 років працює в приміщенні ДСО на Полтавському шляху. Площа приміщення суду - 1085 кв. м за необхідних 4000 кв.м. Спочатку в суді працювали 5 суддів, штат інших працівників суду був нечисленним. Зараз же кількість суддів зросла до 14, загальний штат - 68 осіб.

17 грудня голова Апеляційного суду Харківської області Андрій Солодков звернувся до Харківської облради з проханням забезпечити суд Ленінського району Харкова належним для відправлення правосуддя приміщенням. Це питання розглядала комісія з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю Харківської облради (голова комісії - Олександр Бандурка). Бандурка погодився з тим, що проблема є, але зазначив, що вирішити її непросто, і запропонував повернутися до цього питання в січні 2013 р., запросивши на засідання голову райсуду.