Нужно как можно быстрее определиться, кто является собственником стадиона "Металлист" – представитель Счетной палаты С.КосиновІнвестиційна програма реконструкції СК "Металіст" (Харків) містить неточності. Про це 22 лютого повідомив журналістам начальник територіального управління Рахункової палати по Харківській, Сумській і Полтавській областях Станіслав Косінов. За його словами, в інвестиційному договорі держава зобов'язалася виділити певну суму на реконструкцію стадіону "Металіст", але при цьому в договорі відсутня чітка формулювання результатів, яких держава хоче досягти. "Адже будь-який інвестиційний договір передбачає одержання або прибутку, або майна, або іншого ефекту. Якби держкошти виділялися не у вигляді інвестицій, а у вигляді субвенції, то цієї проблеми не було б", - зазначив С.Косінов.

За його словами, з власником стадіону потрібно визначитися якнайшвидше, бо вже за кілька днів після закінчення Євро-2012 виникне питання про подальше використання стадіону: потрібно буде визначити, хто буде нести експлуатаційні витрати. "У випадку зі стадіоном у Йоганнесбурзі (ПАР, там проходили матчі чемпіонату світу з футболу- "SQ") держава передала стадіон приватному інвестору за символічну плату, бо вважала, що держбюджету невигідно фінансувати його утримання", - зазначив С.Косінов.

За його словами, позитивний результат проведеного Рахунковою палатою аудиту складається вже в тому, що до думки працівників палати прислухалися в уряді і почали вивчати можливості вирішення проблеми. У ході аудиту було виявлено низку порушень, зокрема, приблизно на 400 тис. грн. перевищена сума виплат за авторський нагляд проектної організації. "Ці кошти вже повернуті до держбюджету", - зазначив С.Косінов.

За його словами, в цілому реконструкція стадіону була дуже вдалою. Вартість одного посадкового місця на "Металісті" за результатами реконструкції становить 19,7 тис.грн. (усього на стадіоні 38 тис. 633 посадочних місця). Для порівняння вартість одного посадкового місця на стадіоні НСК "Олімпійський" - 43,6 тис.грн., при цьому виділяється 18 млн. грн. на те, щоб внести доповнення в проект будівництва. Вартість місця на стадіоні "Донбас-Арена", за даними ЗМІ, становить 29,1 тис.грн., на познанському стадіоні "Лех", який також буде приймати матчі Євро-2012, - 40,4 тис.грн.

 

Довідка "SQ". За інформацією Рахункової палати, в ході реконструкції харківського стадіону "Металіст" з порушенням законодавства використано коштів на суму 60,5 млн. грн., вартість реконструкції завищена на 230 млн.грн. Окрім того, в ході реконструкції за рішеннями Харківської облради відчужена низка окремих будівель і об'єктів незавершеного будівництва спорткомплексу, які знаходилися в комунальній власності.

За результатами перевірки колегія Рахункової палати зробила висновок, що Кабмін і обласне керівництво у 2008-2010 рр. "не забезпечили системного підходу до організації реконструкції стадіону".

Інвестиційний договір про реконструкцію СК "Металіст" був укладений 2009 р. Харківською облдержадміністрацією, Харківською облрадою, стадіоном "Металіст" і Міністерством молоді та спорту.

Загальна кошторисна вартість реконструкції стадіону "Металіст" становить 762 млн. 632 тис. грн. Проект фінансується за рахунок коштів державного бюджету та інвестора - групи компаній "DCH" Олександра Ярославського. Обсяг фінансування робіт на "Металісті" у 2010 р. склав 206,7 млн.грн., з них близько 40% виділила група "DCH".

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі та України. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом з Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. У Польщі матчі Євро-2012 приймуть Варшава, Вроцлав, Гданськ і Познань.