Стадион "Металлист" будет передан в управление А. Ярославскому - М. Добкин Стадіон "Металіст" (Харків) після реконструкції буде переданий в управління футбольному клубу "Металіст" або близькій до нього структурі. Про це 15 березня заявив журналістам голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін, коментуючи інформацію про порушення, виявлених Рахунковою палатою при перевірці робіт з реконструкції стадіону.

"Держава хоче бачити свою частку власності в стадіоні "Металіст", коли його реконструкція буде повністю завершена. Приблизне співвідношення таке: 70% стадіону - у власності у держави, 15% - в області та міста, решта - в О.Ярославського (президент групи компаній "DCH" - інвестора реконструкції стадіону - "SQ"). Ми зараз над цим варіантом працюємо, в тому числі з самим О.Ярославським. Тут не буде ситуації, коли якась із сторін буде відчувати себе обдуреною. Ми вирахуємо всі суми інвестицій, математично їх розділимо і порахуємо частку кожного. Але поки рано про це говорити, тому що ще є фінансовий борг держави - 30 млн. грн., є борг міста, області та О.Ярославського - принаймні, на папері деякі роботи ще не сплачені. Але коли завершиться реконструкція і буде підписаний акт про здачу в експлуатацію стадіону, то - я однозначно вже прийняв це рішення - він буде переданий на певний термін в управління ФК "Металіст" або структурі, яка з ним близько пов'язана. Це природно і правильно, тому що в міста й області сьогодні немає грошей на утримання цього величезного спорткомплексу. Тому ми абсолютно спокійно до цього ставимося", - зазначив М.Добкін.

Також губернатор пояснив, чому у Рахункової палати з'явилися певні претензії до ходу реконструкції стадіону. "Спочатку стадіон до приходу туди О.Ярославського і початку реконструкції був власністю територіальних громад. Якщо провести паралель з акціонерним товариством, то мажоритарним акціонером була область, а міноритарним - місто з 5% власності. Розуміючи, що для отримання державного фінансування у стадіону повинен бути один власник, М. Добкін, будучи мером Харкова, і міська рада минулого скликання, незважаючи на складні взаємини з обладміністрацією, відмовилися від своєї частки в стадіоні "Металіст", повністю передавши всі права на стадіон області. На підставі свідоцтва про право власності сформувався титул на фінансування ремонту та реконструкції. Дві третини грошей туди направила держава, обласний і міський бюджети, а одну третину - О.Ярославський. Тому спочатку фінансування йшло державне, оскільки в особі області держава ніби володіла стадіоном і фінансувала ці роботи. У міру реконструкції колишній склад ХОДА передав права на низку підтрибунних приміщень О.Ярославському. Це була нормальна, законна угода, тому що він вкладав гроші в реконструкцію стадіону і повинен був якось позначити, що йому належить. Тому, щоб не розривати цілісний майновий комплекс, і було вирішено віддати йому низку підтрибунних приміщень, у тому числі те, де знаходиться нинішній VIP-зал і прес-центр. У всьому цьому немає нічого ні поганого, ні злочинного, просто потрібно було дати цю інформацію Кабміну. ​​Тому що після того, як все сталося і було документально оформлено, уряд продовжував фінансувати стадіон "Металіст" і скрізь у паперах вказувало, що стадіон на 100% належить державі. Ці порушення, за словами М. Добкіна, і виявила Рахункова палата. Губернатор заявив, що їх причиною став виключно непрофесіоналізм при оформленні документів.

Зараз ХОДА проаналізувала всі претензії Рахункової палати, виправила документацію і передала її в Кабмін.

Довідка "SQ". За інформацією Рахункової палати, в ході реконструкції стадіону "Металіст" з порушенням законодавства використано коштів на суму 60,5 млн. грн., вартість реконструкції завищена на 230 млн.грн. Окрім того, в ході реконструкції за рішеннями Харківської облради відчужена низка окремих будівель і об'єктів незавершеного будівництва спорткомплексу, які знаходилися в комунальній власності. За результатами перевірки колегія Рахункової палати зробила висновок, що Кабмін і обласне керівництво у 2008-2010 рр. "Не забезпечили системного підходу до організації реконструкції стадіону".

Як повідомив 22 лютого начальник територіального управління Рахункової палати по Харківській, Сумській і Полтавській областях Станіслав Косінов, Рахункова палата не має претензій до інвестора реконструкції "Металіста" з приводу відчужених приміщень: процедура відчуження підтрибунних приміщень була законна. За словами С.Косінова, проблема полягає в тому, що в титулі реконструкції стадіону зазначено, що 100% ОСК "Металіст" знаходиться в комунальній власності, хоча 55,3% підтрибунних приміщень належить приватним структурам. "Харківська обладміністрація вчасно не надала Кабінету міністрів відомості про зменшення частки комунального майна і не запропонувала внести відповідні зміни в титул реконструкції стадіону", - зазначив С.Косінов.

Загальна кошторисна вартість реконструкції стадіону "Металіст" становить 762 млн. 632 тис. грн. Проект фінансується за рахунок коштів державного бюджету та інвестора - групи компаній "DCH" Олександра Ярославського. Обсяг фінансування робіт на "Металісті" у 2010 р. склав 206,7 млн.грн., з них близько 40% виділила група "DCH".