Харків отримав почесне право на проведення матчів фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 р. в умовах чесної конкуренції. За часів запеклого політичного протистояння питання про підготовку Харкова до Євро-2012 і про реконструкцію стадіону "Металіст" завжди було  консолідуючим фактором. Тому оприлюднена на офіційному сайті Рахункової палати України інформація про начебто відсутність "системного підходу до організації реконструкції стадіону" викликає обурення і подив. Про це сказано в офіційній заяві Харківської облради стосовно інформації, опублікованої Рахунковою палатою України (Рахункова палата заявила про багатомільйонні порушення при реконструкції стадіону і про те, що в процесі реконструкції були відчужені деякі об'єкти спорткомплексу, що створює умови, у яких "частина спорткомплексу, що залишилася в комунальній власності, не зможе повноцінно функціонувати як цілісний спортивний об'єкт" - "SQ").

Як зазначено в заяві облради, про перевірку КП "Обласний спортивний комплекс "Металіст" облрада дізналася із запиту територіального управління Рахункової палати від 27 січня 2011 р., хоча перевірка проводилася у період з 7 жовтня по 15 грудня 2010 р., і акт перевірки датований 15 грудня 2010 р. Будь-які матеріали перевірки (акт, звіт тощо) досі до обласної ради не надійшли.

Про неповноту перевірки і необгрунтованість висновків Рахункової палати свідчить і те, що територіальний орган Рахункової палати звернувся із запитом до обласної ради про надання документів тільки через півтора місяці після проведення перевірки та складання акта. "Фактичне позбавлення права власника всього майна надати свої доводи, зауваження та обгрунтування і переглянути результати перевірки на принципах гласності, об'єктивності та неупередженості призвело до необ'єктивності та упередженості висновків, викладених Рахунковою палатою для засобів масової інформації", - підкреслено в заяві.

Визначені сторонами терміни виконання інвестиційного договору про введення в експлуатацію "Металіста", який був укладений Міністерством у справах сім'ї, молоді та спорту, Харківською облрадою, Харківською облдержадміністрацією і КП "ОСК "Металіст", були порушені саме через недофінансування в 2009 р. з державного бюджету. "У зв'язку з цим Харківська облрада ухвалила відповідне рішення, у якому звертала увагу тодішнього керівництва держави на відсутність фінансування з держбюджету заходів, спрямованих на задоволення вимог УЄФА до Харкова, хоча Харківська облрада, Харківська облдержадміністрація та Харківська міськрада належним чином виконували зобов'язання за цим договором", - сказано в заяві.

"Безапеляційний тон офіційного повідомлення держустанови під заголовком, більш характерним для "жовтої" преси, дає підстави розцінювати його як провокацію, метою якої є очорнити наш регіон в очах громадськості та світової спільноти, поставити під сумнів реальні темпи підготовки Харкова до проведення матчів фінальної частини Євро-2012 ", - підкреслила облрада.

З повним текстом заяви можна ознайомитися тут.

Довідка "SQ". За інформацією Рахункової палати в ході реконструкції харківського стадіону "Металіст" з порушенням законодавства використано коштів на суму 60,5 млн. грн., вартість реконструкції завищена на 230 млн.грн. Крім того, в ході реконструкції за рішеннями Харківської облради відчужено деякі окремі будівлі і об'єкти незавершеного будівництва спорткомплексу, які знаходилися в комунальній власності.

За результатами перевірки колегія Рахункової палати зробила висновок, що Кабмін і обласне керівництво у 2008-2010 рр. "не забезпечили системного підходу до організації реконструкції стадіону".