У Харкові буде побудована дослідна установка з переробки відпрацьованого ядерного палива
Одна з домовленостей, досягнутих на саміті з ядерної безпеки у Вашингтоні (США), - будівництво в Харкові дослідницької установки з переробки відпрацьованого ядерного палива", - заявив у Вашингтоні міністр палива та енергетики України Юрій Бойко, повідомили "Версії"

"Принципово важливо, що в рамках досягнутих домовленостей в Харкові буде побудована нова дослідницька установка, яка не має аналогів в Україні", - відзначив він. Таким чином, за словами Ю.Бойка, Україна "підтвердить своє лідерство у питаннях ядерного роззброєння і підвищить свій авторитет і вплив на міжнародній арені". Крім цього, за словами міністра, в результаті Україна отримає доступ до новітніх технологій і заощадить кошти на утилізацію старого палива та придбання нового.

Ю.Бойко відзначив, що в результаті досягнутих домовленостей між президентами США і України про заміну високозбагаченого урану, яке використовується на українських ядерних дослідницьких установках, на більш низькозбагачений практично зводиться нанівець терористична загроза для України, "оскільки наші реактори перестають цікавити потенційних терористів". "Ми досягаємо також істотної економії - всі витрати по транспортуванню і переробці палива оплачують наші міжнародні партнери. Вони ж забезпечують повне завантаження новим якісним низькозбагаченим паливом", - підкреслив міністр.

Довідка "SQ". Президент України Віктор Янукович на зустрічі з президентом США Бараком Обамою заявив, що Україна вирішила до 2012 р. відмовитися від високозбагаченого урану, за допомогою якого можна створити ядерну зброю. За даними ЗМІ, в Україні знаходиться 90 кг такого урану, в т.ч. 68 кг - в Харківському фізико-технічному інституті.