ХФТИ плохо подготовился к общественным слушаниям по строительству ядерного ректора - представитель экологической группы"Національний науковий центр" Харківський фізико-технічний інститут "(ХФТІ) погано підготувався до громадських слухань з приводу будівництва дослідницького підкритичного ядерного ректора", - заявив 28 квітня журналістам заступник голови громадської екологічної групи "Печеніги" Олег Перегон. За його словами, напередодні слухань ХФТІ опублікував тільки два документи, один з яких є принциповою схемою ядерної збірки. "Закони України вимагають виставити на обговорення громадську та інші експертизи, але їх досі у громадськості немає", - зазначив О.Перегон.

За його словами, незалежні вчені, до яких звернулися громадські організації, відзначають, що ніхто не може дати 100%-ї гарантії безпеки при використанні ядерних процесів. І головне, що турбує вчених, - передбачувана комерційна діяльність на базі установки для виробництва ізотопів, яка може стати домінуючою.

За словами О.Перегона, в наукових статтях харківську установку називають ядерним реактором, а громадськості кажуть, що ядерного реактора не буде. "Але за стандартами харківська установка є ядерним реактором, навіть з урахуванням того, що це підкритичніа збірка", - зазначив експерт.

Він також заявив, що ще ніхто не постраждав від ГМО, але навіть на харчовій солі пишуть, що вона без ГМО. А тут йдеться про можливі наслідки. "Від радіації вже постраждали мільйони людей, і вимоги до безпеки ядерних установок турбують найбільше. Турбує спроба дезінформації громадськості і пропущені терміни публікації необхідних документів", - заявив О.Перегон.

Він повідомив, що проектувальники зобов'язані пропонувати для обговорення альтернативні майданчики розміщення установки. "Ми вважаємо, що є гарна ідея розміщення цієї установки в Чорнобильській зоні. Там уже немає населення, і це відповідає держпрограмі реабілітації Чорнобильської зони. А проектувальники пропонують два інші альтернативні майданчики, які, як вони самі пишуть, не підходять для розміщення установки. Але закон говорить про те, що потрібно публікувати можливі, а не неможливі майданчики", - заявив представник "Печенігів". "І що, складно оформити документацію як належить? Вказати, які там грунти, вказати розу вітрів і розповісти, які можуть бути заходи безпеки", - зазначив О.Перегон.

Також представник екогрупи повідомив, що, за інформацією ЗМІ, тепловиділяючий елемент (ТВЕЛ) для встановлення виготовлять у Росії, а саму установку - в Китаї. Такі ТВЕЛ будуть охолоджуватися 5-7 років, і їх потрібно зберігати весь цей час, поки не буде можливість їх транспортувати. "Ми хочемо знати, як це буде відбуватися, оскільки установку планується експлуатувати 35 років. Охолоджувати реактор буде воднем, а в з'єднанні з киснем - це гримуча суміш. Тому потрібно максимально убезпечити місце, в якому буде розташовуватися установка, потрібно максимально віддалити об'єкт від населених пунктів. А в П'ятихатках населення мешкає за 300-400 м від інституту", - заявив О.Перегон.

Як повідомив "SQ" представник громадської організації "Зелений фронт" Юрій Кальченко, перед громадськими слуханнями, які відбудуться 30 квітня, планується організувати мітинг на підтримку тих, хто виступає проти будівництва реактора у П'ятихатках.

 

Довідка "SQ". У квітні 2010 р., під час Вашингтонського саміту з ядерної безпеки, в якому взяли участь лідери 47 держав, України заявила про звільнення своєї території від запасів високозбагаченого урану. Зі свого боку американський уряд підтвердив свої зобов'язання надати технічну та фінансову допомогу Україні в реалізації досягнутих домовленостей, до наступного саміту з ядерної безпеки, проведення якого планується у 2012 р. У грудні 2010 р. Україна почала вивозити до Росії запаси високозбагаченого урану, закінчити це планується до 2012

Частиною американо-українських домовленостей є забезпечення можливості продовження науково-дослідних робіт в області ядерної фізики і будівництво для цих цілей на базі ННЦ "ХФТІ" (розташований у П'ятихатках під Харковом) нової високотехнологічної ядерної установки - джерела нейтронів, заснованого на підкритичній збірці і керованого лінійним прискорювачем електронів.

Загальноміські громадські слухання з приводу будівництва ядерної установки джерела нейтронів у Національному науковому центрі "ХФТІ" відбудуться 30 квітня у великому залі інституту (початок - о 10.00).

"Ми кожному з прибулих на громадські слухання дамо буклетик з конструкціями, з графіками нейтронних полів і радіаційних систем захисту та забезпечення радіаційної безпеки, з обгрунтуванням розмірів санітарної зони і все інше. Всі ці документи будуть представлені на слуханнях. Слухання організовує Харківський міськвиконком, і він визначає кількість учасників слухань. Наш конференц-зал, де намічено провести слухання, вміщує 310 осіб", - повідомив заступник гендиректора ННЦ "ХФТІ" Іван Карнаухов.