Представители Генпрокуратуры прибыли в Харьков, чтобы изучить ситуацию вокруг строительства дороги через ЛесопаркПредставники Генеральної прокуратури України 9 серпня приїхали до Харкова, щоб на місці перевірити факти про "грубі порушення прав і свобод громадян, які перешкоджали незаконній вирубці дерев у міському парку ім. Горького у зв'язку з будівництвом дороги". Факти були викладені у зверненнях народного депутата Юрія Кармазіна та уповноваженого з прав людини Верховної Ради України Ніни Карпачової до генпрокурора України Олександра Медведька. Про це повідомив "SQ" правозахисник Максим Корнієнко.

Представники Генпрокуратури разом з прокурором Харківської області Геннадієм Тюріним, прокурором міста Євгеном Поповичем, виконуючим обов'язки харківського міського голови Геннадієм Кернесом, начальником Державного управління охорони навколишнього середовища в Харківській області Романом Квартенком і начальником інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю в Харківській області Олександром Мальцевим 9 серпня відвідали місце будівництва дороги через парк Горького. Працівники Генпрокуратури оглянули місце подій і поспілкувалися із захисниками лісу і мешканцями наметового містечка, після чого відправилися на зустріч з членами координаційної ради харківської громадської організації "Зелений фронт".

На зустрічі також були присутні представники КП "Муніципальна охорона" та представники харківських ЗМІ, діяльності яких під час конфліктів у парку Горького перешкоджали будівельники. Журналісти поскаржилися на ці обставини працівникам обласної та Генеральної прокуратури. Г.Тюрін у відповідь заявив, що виділив три основних напрямки діяльності працівників прокуратури з питання дороги Лісопарку: по-перше, вивчення конфліктних ситуацій, що виникли через будівництво дороги, по-друге, розгляд питання про перешкоджання журналістській діяльності, по-третє, вивчення інших конфліктів, пов'язаних із зеленими насадженнями в Харкові.

Представники Генпрокуратури протягом тижня проводитимуть об'єктивну перевірку обставин конфлікту, що склався, після чого результати перевірки передадуть генпрокурору Олександру Медведьку.

Довідка "SQ". 19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території ЦПКіВ ім.Горького потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти низки громадських організацій і мешканці міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубки дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало декілька людей, кілька учасників акції були затримані міліцією.

1 липня активісти "Зеленого фронту" та інших природоохоронних організацій відновили діяльність наметового табору, мотивуючи це рішення тим, що будівельники можуть пиляти дерева вночі. 12-14 липня вирубка дерев була продовжена.

У липні Н.Карпачова доручила своїм представникам відвідати місце конфлікту в парку Горького. За результатами власного моніторингу омбудсмен 2 серпня звернулася до О.Медведька. Вона наполягала на тому, щоб прокурор доручив перевірити дотримання природоохоронного законодавства під час будівництва автодороги, законність рішень, прийнятих за результатами розгляду заяв про нанесення тілесних ушкоджень громадянам під час проведення акцій протесту, факти перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та законність дій працівників міліції під час складання матеріалів справ про адміністративні правопорушення щодо кількох активістів.

Друге звернення уповноважений з прав людини направила голові Рахункової палати України Валентину Симоненку щодо використання бюджетних коштів при будівництві дороги в Лісопарку.