Отвод земли под строительство дороги в харьковском Лесопарке осуществлен с нарушением законодательстваВідведення землі під будівництво дороги в ЦПКіВ ім.Горького в Харкові здійснено з порушенням чинного законодавства. Як повідомили "SQ" в екогрупі "Печеніги", про це йдеться у відповіді першого заступника голови Державного комітету України із земельних ресурсів Сергія Бєльчика на звернення Національного екологічного центру України.

У документі зазначено, що всупереч вимогам Ст.123, 149, 151 Земельного кодексу України та Порядку вибору земельних ділянок для розміщення об'єктів, затвердженого постановою Кабміну, рішенням сесії Харківської міськради від 3 жовтня 2007 р. № 185/07 (п. 82 додатка 1 ) Управлінню з будівництва, ремонту та реконструкції Департаменту будівництва і дорожнього господарства міськради надано дозвіл на розробку проекту відведення земельних ділянок, у тому числі: ділянки № 1 площею 2,7 га, № 2 площею 2,67 га - для будівництва та подальшої експлуатації готельного комплексу та апартаментів, № 3 площею 5,3 га - для влаштування автодороги в районі вул.Білої акації від вулиці Сумської до вул.Новгородської. Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області остаточного висновку щодо відведення земельної ділянки не надавало, а було надано узгодження попереднього характеру. Далі в листі підкреслено, що вказаний проект землеустрою отримав позитивний висновок державної експертизи землевпорядної документації Держкомзему від 10 вересня 2008 за умови врахування зауважень, зокрема, затвердження містобудівного обгрунтування. Однак рішення про затвердження містобудівного обгрунтування міськрада не приймала.

Як зазначено в документі, "з метою усунення виявлених порушень вимог земельного законодавства, Головному управлінню Держкомзему у Харківській області доручено направити інформацію про виявлені порушення вимог земельного законодавства до прокуратури для реагування, в тому числі подачі позову до суду щодо скасування державної реєстрації та визнання недійсними вищезазначених держактів на право постійного користування землею. Крім того, інформацію про виявлені порушення вимог земельного законодавства направлено до Генпрокуратури ".

Довідка "SQ". 19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території ЦПКіВ ім.Горького потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почали рубати дерева. 21 травня активісти ряду громадських організацій і жителі міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубання дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало декілька чоловік, кількох учасників акції затримала міліція.