Україна і Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) готові продовжувати співпрацю та реалізовувати спільні проекти у різних областях. Про це було заявлено 4 лютого у час зустрічі прем'єр-міністра України Миколи Азарова з президентом ЄБРР Сумою Чакрабарті, передав офіційний сайт Кабміну.

"На 2013 рік в нашому портфелі цілий ряд проектів. Ми могли б також запропонувати банку проект будівництва високовольтної лінії Новоодеська - Арциз, метрополітену в Харкові і ряд інших цікавих об'єктів", - зазначив прем'єр-міністр.

За його словами, Україна продовжить реалізацію низки інфраструктурних проектів, в тому числі і за договорами з ЄБРР. Зокрема, це будівництво повітряної лінії 750 кВт Запорізька АЕС - Каховка та метро у Дніпропетровську, поліпшення транспортного сполучення на автомобільних дорогах.
Чакрабарті зазначив, що за 20 років роботи ЄБРР в Україні реалізовано багато проектів. У 2012 р. реалізовано 35 нових проектів на загальну суму інвестицій 950 млн. євро. Він висловив зацікавленість банку і надалі співпрацювати з Україною "за умови досягнення прогресу щодо поліпшення інвестиційного клімату та підвищення боротьби з корупцією".

Довідка "SQ". Кошти на будівництво метро у Харкові в держбюджеті-2013 не передбачені. Станцію "Перемога" планується добудувати і здати в експлуатацію в 2013 р. На будівництво "Перемоги" вже витрачено близько 120 млн.грн., З яких 20 млн.грн. - Гроші міського бюджету. Для закінчення робіт необхідно ще близько 400 млн.грн.

Про плани взяти кредит ЄБРР на добудову станції метро "Перемога" 31 січня повідомив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. За його словами, кредитування будівництва метро буде вигідним. "Ми хочемо взяти кредит під державні гарантії і завершити будівництво станції "Перемога", - зазначив губернатор. За його словами, з боку ЄБРР на попередніх переговорах отримано згоду.

Харківський метрополітен посідає друге місце в Україні по протяжності (35,59 км), а також за кількістю перевезених пасажирів (у середньому - близько 800 тис. чол. На добу). У харківському метро - 29 станцій, рухомий склад - 321 вагон, три лінії - Холодногірсько-Заводська, Салтовська і Олексіївська. За останні 10 років у харківському метро в експлуатацію були введені три станції Олексіївської лінії - "Ботанічний сад", "23 Серпня" і "Олексіївська", будується станція "Перемога".