Строительные штрафы для населения увеличены в 8-16 раз

До нормативних актів про містобудування внесені зміни, що стосуються штрафів за порушення його вимог. Про це розповів партнер юридичної фірми "Кібенко, Оніка і партнери" (Харків) Максим Шевердін. За його словами, збільшена відповідальність будівельників, архітекторів та постачальників будівельних матеріалів, а також фізичних осіб.

За даними М.Шевердіна, за використання неякісних та несертифікованих матеріалів штрафи становлять до 90 тис.грн., за виконання будівельних робіт без дозволу - до 900 тис.грн. "Звичайно, громадян такі великі суми не стосуються, але для них штрафні санкції теж збільшені. Якщо раніше штрафи становили 1-3 тис.грн., то зараз вони можуть досягати 16 тис.грн.", - зазначив адвокат.

За його словами, до адміністративного кодексу внесені зміни щодо організацій, які мають право накладати штрафи. Насамперед накладати штрафи будуть державні архітектурно-будівельні інспекції.

Як зазначив перший заступник голови асоціації "Регіональне будівництво" (Харків) Дмитро Кутовий, існує небезпека того, що контролюючі органи почнуть виписувати дуже багато штрафів. "За роки незалежності України була збудовано багато об'єктів, які досі не введені в експлуатацію. Вони використовуються господарями, підключені до якихось інженерних мереж, і в цій сфері виникає широке поле для можливості стягнення або спроб справляння великої кількості штрафів. І це нам не дуже подобається. Ці об'єкти були побудовані в минулому, а потрібно дивитися в сьогодення і майбутнє. Тобто владі потрібно визначити точку відліку дії закону", - зазначив Д.Кутовий.

За його словами, за самовільно побудований громадянином гараж, звичайно, не буде штрафів у 900 тис.грн. "Найімовірніше, будуть штрафи в 5-10 тис. грн.", - зазначив Д.Кутовий.

Довідка "SQ". Зміни до нормативних актів про містобудування внесені згідно з постановою Кабміну від 27 лютого 2012 р.