На Конном рынке хотят снести 70 киосков. Предприниматели требуют компенсировать им убыткиМіська комісія з надзвичайних ситуацій (КЧС) постановила знести 70 торговельних павільйонів на території Кінного ринку. Як заявив 2 листопада в ході засідання КЧС перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов, кіоски потрібно знести, оскільки вони розташовані на території охоронної зони водоводу, який потребує капітального ремонту.

За словами директора Департаменту комунального господарства міськради Віктора Кітаніна, 25 жовтня на водогоні сталася велика аварія, через що без стійкого водопостачання залишаються близько 20 тисяч мешканців центральної частини Харкова. "Цей водовід введений в експлуатацію 1972 р., його діаметр - 800 мм, глибина залягання - 5 м. На даній ділянці неодноразово виникали аварійні ситуації, пов'язані зі зношеністю водоводу. Усунення наслідків аварії і відновлення водоводу неможливо провести в повному обсязі, оскільки значна частина торговельних павільйонів розташована в зоні витоку", - зазначив В.Кітанін.

Як повідомила Олена Алмазіна, представник приватних підприємців, що ведуть торгівлю на Кінному ринку, 13 жовтня дирекція ринку заявила, що 70 торгових павільйонів підлягають знесенню, і протягом двох тижнів охорона ринку не пускає покупців і підприємців до магазинів, через що останні зазнають збитків. Окрім того, АК "Харківобленерго" відрізала частину МАФів від електропостачання, посилаючись на розпорядження Харківського міського управління МНС, яке нікому з підприємців так і не показали. Також О.Алмазіна розповіла, що з листопада минулого року підприємці не можуть продовжити терміни дії документів на оренду торговельних приміщень. Вона зазначила, що власники торгових павільйонів у більшості своїй - люди похилого віку, у яких немає коштів на відновлення кіосків після їх знесення. Харківський міський голова Геннадій Кернес на це відповів, що питання про компенсацію підприємцям збитків буде обговорюватися. "Ми просимо дати нам можливість налагодити роботу трубопроводу, а ваші проблеми обговоримо пізніше", - підкреслив мер

Рішенням КЧС кіоски повинні бути знесені до 11 листопада.

Як розповів після засідання КЧС журналістам О.Кривцов, завтра, 3 листопада, заступник харківського міського голови Ігор Терехов проведе персональну зустріч з кожним підприємцем, щоб визначити обсяг компенсації і вигляд, в якому вона може бути надана. "Можу сказати одне - місто нічого компенсувати не може, у нас таких коштів немає. Найімовірніше, це буде робити адміністрація Кінного ринку, якось ці місця викуповувати - певного механізму поки немає", - зазначив О.Кривцов.

Він також заявив, що після ремонту водоводу на території охоронної зони можуть бути поставлені МАФи - за умови, що вони будуть легко демонтуватися і будуть зручними для транспортування. "Можливо, деяким підприємцям ми дозволимо встановити такі конструкції. Але в старому вигляді цього Шанхаю не буде", - підкреслив перший віце-мер.

Довідка "SQ". Торговельні павільйони також зносять на торговельному майданчику ПФ "Ринок" (район Кінного ринку). Демонтаж пояснюють підготовкою території до Євро-2012. Згідно з планом благоустрою, в тому місці, де зараз перебувають кіоски, прокладуть дорогу. Нинішня дорога, що розділяє ПФ "Ринок" і Кінний ринок, буде розширена, по ній планується пустити тролейбус.