Голова ради екогрупи "Печеніги" Сергій Шапаренко направив президентові України Віктору Януковичу відкритого листа з проханням врятувати харківський Центральний парк культури і відпочинку (ЦПКіВ) ім.Горького. Про це 31 травня повідомили "SQ" в екогрупі "Більше тижня в Харкові відбуваються фантастичні події: городяни захищають ЦПКіВ ім.Горького від своєї міськради. Парк Горького у нас знає і старий, і малий. Він став популярним місцем відпочинку для всього міста. Тому рішення міськради про пробивання через нього дороги, що відсікає від парку майже третину його території, шокувало нас всіх", - йдеться в листі.

Як зазначено в листі, харківське протистояння вийшло за межі України. "Зі сторінок інтернету й екранів телевізорів за ним стежить світ. Нещодавно в Нью-Йорку (США) відбувся пікет українського посольства на захист парку. Через завзятість харківської влади страждає міжнародний імідж України. Адже дорога була заявлена як об'єкт Євро-2012! Навряд чи заради Євро-2012 слід знищувати такий об'єкт державної та соціальної важливості, як дитяча залізниця! Через її полотно влада міста хоче провести чотирисмугову трасу", - зазначено в листі.

Довідка "SQ" .19 травня на засіданні виконкому Харківської міськради було ухвалено рішення про будівництво нової дороги. Для цього на ділянці від вулиці Сумської до вул.Новгородської (у районі вул. Білої акації) необхідно вирубати 503 дерева в ЦПКіВ ім. Горького (переходить у Лісопарк). Натомість вирубаних дерев КП "Харківзеленбуд" отримає 30,5 тис.грн. з міського бюджету на висадку нових дерев.

20 травня почалася вирубка дерев у ЦПКіВ ім.Горького для пробивання нової дороги, чому намагалися протистояти активісти низки громадських організацій. Сутички між будівельниками, учасниками акції протесту, а також правоохоронними органами продовжилися 21-31 травня.