Вселенський Патріарх Варфоломій направив президентові України Віктору Януковичу листа, в якому "висловив стурбованість проблемою зелених зон Харкова і попросив В.Януковича вжити заходів для їх захисту". Про це йдеться у відповіді головного секретаря синоду Вселенського патріархату Варфоломеоса Самараса на лист харків'янки Олени Узбек, яка в липні, в розпал протестів проти вирубки дерев у Лісопарку для будівництва дороги, написала звернення на цю тему до патріарха. Про це повідомила Харківська правозахисна група.

"Патріарх ознайомився з вашим листом, в якому ви описуєте боротьбу за долю навколишнього середовища вашого міста, що знаходиться в небезпеці через великомасштабні вирубки зелених насаджень", - зазначив В.Самарас.

Довідка "SQ". 19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території Лісопарку потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти низки громадських організацій і мешканці міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубки дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною і учасниками акції протесту постраждало кілька людей, кілька учасників акції були затримані міліцією.