Податковий кодекс запровадив податок на нерухоме майно (відмінне від земельної ділянки), який стягуватимуть з 1 січня 2013 р. Про це повідомили "SQ"  прес-службі ДПС у Харківській області. Податок повинні будуть платити власники об'єктів житлової нерухомості - фізичні та юридичні особи. Об'єктом оподаткування є будівлі, а також дачні та садові будинки.

Як зазначили в прес-службі, податок на нерухомість для фізосіб розраховується податківцями на підставі даних органів державної реєстрації прав на нерухоме майно. Фізособи, які володіють квартирами площею менше 120 кв.м і житловими будинками площею менше 250 кв.м, податок не платять. Причому ця пільга поширюється на житло, в якому офіційно зареєстрований платник податку, чи іншу будівлю за його вибором. "Якщо людина є власником, наприклад, двох квартир площею 60 та 50 кв.м, то за них платити податок не потрібно, тому що площа жодної з них не перевищує 120 кв.м", - повідомили в податковій.

У прес-службі зазначили, що ставки податку на нерухоме майно встановлюються сільськими, селищними або міськими радами. Для квартир площею не більше 240 кв.м і житлових будинків площею не більше 500 кв.м ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року. Для нерухомості більшої площі ставки складають не більше 2,7% розміру мінімальної зарплати. Для Харкова встановлені максимальні ставки - 1% і 2,7% відповідно. При цьому розмір мінімальної зарплати буде визначений у держбюджеті на 2013 р., тому назвати певну суму зі сплати за квадратний метр у гривнях зараз не можна.

Як уточнили в податковій, якщо у громадянин має одну квартиру площею 125 кв.м, то платити він повинен за 5 "зайвих" метрів. Якщо, наприклад, у громадянина дві квартири по 125 кв. м кожна, то платити він буде за 5 "зайвих" метрів кожної квартири. Якщо подружжя придбало квартиру в 130 кв.м і обидва є її власниками, то вони не платять податку зовсім, бо на кожного припадає по 75 кв.м площі.

У податковій дали роз'яснення і більш складної ситуації - наприклад, якщо у людини у власності квартира площею 90 кв.м, у якій вона прописаний, і ще є квартира, в якій мешкають її батьки, і у нього є частка у власності цієї квартири, наприклад , 33% при площі в 100 кв.м. У цьому разі платити податок не потрібно, бо жоден об'єкт у цього громадянина не перевищує за площею 120 кв.м.

Довідка "SQ". Відповідно до закону про держбюджет на 2012 р., з 1 грудня мінімальна зарплата повинна підвищитися до 1 тис. 134 грн.

Органи державної реєстрації прав на нерухоме майно та органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, щоквартально в 15-денний термін після її закінчення подають органам Державної податкової служби відомості, необхідні для розрахунку податку на нерухомість. Податкові органи до 1 липня звітного року розраховують розмір податку на нерухоме майно для фізичних осіб та направляють їм податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити. Якщо право власності на об'єкт оподаткування перейшло від одного власника до іншого протягом календарного року, то податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об'єкт оподаткування. Новим власником сплачується податок, починаючи з місяця, в якому у нього виникло право власності.

Фізичні особи сплачують податок за звітний рік протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення. Юрособи - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.