150 тис.грн. необхідно для закінчення реконструкції історико-археологічного музею-заповідника "Верхній Салтів" (Вовчанський р-н, Харківська обл.). Про це повідомив "SQ" начальник відділу культури і туризму Вовчанської райдержадміністрації Олександр Кошмак. За його словами, в 2009 р. музей було відремонтовано: оновлена система опалення та проведено євроремонт у трьох залах, поміняні вікна, поставлені подіуми з підсвічуванням. На це з обласного бюджету було виділено 400 тис.грн. "Існує розробка-макет майбутнього виду музею, зроблена однією з фірм, і для того щоб наповнити змістом ці подіуми, необхідно ще 150 тис.грн", - зазначив О.Кошмак. Про це представники музею і Вовчанської райдержадміністрації повідомили заступнику голови Харківської облдержадміністрації Євгену Савіну.

"Верхній Салтів цікавий не тільки музеєм, а тим, що в землі є близько 60 тис. катакомбних поховань. Припустимо, в Болгарії їх усього 2 тис., і вони вже є в списку об'єктів, що охороняються ЮНЕСКО. А бренд "Верхній Салтів" ще не розкручений. Я думаю, якщо добре над цим попрацювати, це буде одне з найцікавіших місць Харківської області", - зазначив О.Кошмак.

Довідка "SQ". Археологічний комплекс, який увійшов до державного реєстру нерухомих пам'яток України, історико-археологічний музей-заповідник "Верхній Салтів" розташований у с. Верхній Салтів. На заповідник поширюється правовий статус пам'ятки міжнародного значення. З метою збереження, раціонального використання та музеєфікації унікального археологічного комплексу в листопаді 1997 р. у заповіднику було створено музей. На базі археологічної колекції, переданої Харківським історичним музеєм, і етнографічної приватної колекції мещканця Верхнього Салтова Бражник Ю.М., в приміщенні сільського клубу на площі 375 кв.м створено експозицію музею. У його структурі є такі відділи: археологія, етнографія, краєзнавство та образотворче мистецтво.

У 1900 р. місцевий учитель Василь Бабенко отримав анкету від Комітету з підготовки ХІІ Археологічного з'їзду з проханням повідомити про історичні та археологічні пам'ятки навколо с. Верхній Салтів. В.Бабенко почав розпитувати місцевих мешканців і проводити пошуки старовинних предметів в навколишніх ярах. Під час пошуків він, зокрема, знайшов могильник. Це відкриття поклало початок дослідженню археологічної культури, яка отримала назву Салтівської. Дізнавшись про могильнику, Харківський університет відразу відправив своїх представників, які підтвердили важливість знахідки. У наступному, 1901 р., у селі почалися археологічні дослідження, в яких брали участь вчені університету, історики та археології світової величини. У 1902 р. ХІІ Археологічний з'їзд повідомив всьому світу про новий археологічному відкритті - Салтівської культури. З тієї пори тут щорічно працює кілька археологічних експедицій з різних наукових установ країни.