Тільки 1, 5% харків'ян зробили щеплення від грипу цього епідемічного сезону. Про це 25 лютого повідомив журналістам головний лікар Центру імунопрофілактики, завідувач лабораторією імунореабілітації Харківського інституту мікробіології та імунології ім. І.Мечникова Андрій Волянський. Він зазначив, що за даними Міністерства охорони здоров'я, в період з 14 до 20 лютого на грип захворіло 66 тис.украінцев, тоді як в період підйому захворюваності респіраторними інфекціями в тиждень захворювало понад 80 тис. осіб.

За словами А.Волянського, це дуже низький показник, який не може вплинути на епідемічну ситуацію в країні. "У розвинених країнах, у тому числі в Росії, вакцинується понад 20-30% мешканців", - підкреслив лікар.

За його словами, насамперед, необхідно вакцинувати дітей, вагітних, літніх людей, так звану групу ризику - лікарів, вчителів і так далі. "Наприклад, ті ж вагітні не погодяться вакцинуватися в жодному разі - настільки великий в Україні страх перед щепленням" - зазначив імунолог.

На думку А.Волянського, саме упереджене ставлення українців до щеплень, а не вартість вакцини, є причиною таких низьких показників щеплення від грипу. Лікар зазначив, що вартість вакцини як в аптеках, так і в медустановах коливається в межах 100 грн.

Довідка "SQ". За четвертий тиждень січня (з 24.01 до 30.01) показники захворюваності на грип населення Харкова були в 1,5 рази нижчі за середньосезонний рівень і в 3,2 рази нижче епідемічного порогу. На 1 лютого в місті зареєстровано 1 тис. 612 хворих на грип та ГРВІ.

З початку епідемічного сезону в Харкові зареєстровано 16 випадків захворювання на грип A/H1N1 ("каліфорнійський" грип). Усі хворі перебували у стаціонарах, частина з яких виписана в задовільному стані, решта - на стаціонарному лікуванні.