Український НДІ екологічних проблем (Харків) розробив проект програми збереження малих річок Харківської області до 2016 р. Про це повідомив журналістам перший заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Валентин Дулуб. За його словами, зараз проект програми проходить узгодження з профільними управліннями ХОДА. "Ми винесемо цю програму на затвердження сесії облради в 2012 р., приблизно в лютому", - зазначив В. Дулуб.

Як зазначив начальник Харківського регіонального управління водних ресурсів Олександр Шестаков, по забрудненості води річки поділяються на шість категорій, при цьому сама чиста - вода першої категорії. У Харківській області в місцях, де ведеться перевірка якості води, вже не виявляються річки з водою першої та другої категорій, але є всі інші - від помірно забрудненої до дуже брудної.

За його словами, воду третього класу область отримує в річках, які течуть з Бєлгородської області. "Наше завдання - зберегти цей клас і спільно з Росією працювати над поліпшенням якості води", - заявив А. Шестаков.

Начальник водоуправленія зазначив, що найскладніша ситуація з річкою Уди. У цій річці з Росії приходить вода третього класу, але вже в с.Пересічне при підході до Харкова вода погіршується до 4-го класу, а нижче с.Хорошево (на виході з Харкова) вода погіршується до 6-го класу (за даними за 2010 р.). У гирлі річки біля с.Есхар вода Уд за рахунок самоочищення покращує якість води до 5-го класу. Після впадання р.Уди в Сіверський Донець вода останньої погіршується до 4-го класу, до Зміївського району річка встигає очиститися до третього класу. "Те, що звернули увагу на малі річки та струмки, це дуже правильно, оскільки в кінцевому підсумку вони живлять середні річки і всі інші, які впадають у Сіверський Дінець", - заявив А. Шестаков.

Довідка "SQ". По території Харківської області тече одна велика річка Сіверський Дінець, а також шість середніх і 860 малих річок. В області побудовано 2 тис. 538 ставків загальним об'ємом 228 млн.куб.м. У Харкові є 20 джерел води, в області - 285. 67% річок харчуються за рахунок талих снігів, решта - з підземних джерел.

Перевірка якості води ведеться в 28 створах на річках і водосховищах. На Сіверському Дінці вода перевіряється в шести місцях.