95% харківських трамваїв і більше 60% тролейбусів відпрацювали свій термін служби і потребують ремонту і модернізації. Про це 23 грудня на засіданні міської комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій повідомив начальник управління транспорту та пасажирських перевезень Харківської міськради Євген Ляшенко. За його словами, щорічно необхідно капітально ремонтувати близько 25 трамваїв, але можливостей міськбюджету на це не вистачає.

Як зазначив Є.Ляшенко, цього року КП "Міськелектротранс" за свій рахунок відремонтувало 39 трамваїв, на 8 з них проведено капремонт. "Також під капремонт потрапили 10 тролейбусів. Окрім того, за 11 місяців цього року за кошти "Міськелектротрансу" було замінено 578 м трамвайних шляхів, встановлено 320 світлофорів", - зазначив Є.Ляшенко.

За його даними, щодоби на маршрути виходить у середньому 197 одиниць тролейбусів і 222 трамваї. Всього у "Міськелектротрансу" зараз 566 одиниць транспорту: 305 трамваїв і 261 тролейбус.

Начальник управління транспорту та пасажирських перевезень підкреслив, що залишається низка невирішених проблем у роботі міського електротранспорту. Зокрема, як і раніше гостро стоїть питання браку грошових коштів на реконструкцію трамвайних колій та ремонт рухомого складу. "Крім того, не вирішена проблема хаотичного паркування транспорту на дорогах міста. У зв'язку з цим трамваї або тролейбуси часто не можуть проїхати по маршруту, створюється затор. У зв'язку з цим необхідно збільшити в місті кількість зупиночних "кишень", - додав Є.Ляшенко .

Довідка "SQ". У листопаді 2010 р. до Харкова зі Львова надійшли 16 автобусів у рамках підготовки до Євро-2012. Як заявив харківський міський голова Геннадій Кернес, окрім них, для Харкова планується закупити ще 11 автобусів і 97 тролейбусів. Договір про закупівлю транспорту підписаний на 300 млн.грн., Харків уже виплатив перший транш по ньому в 103 млн.грн. Перші 30 тролейбусів у рамках програми підготовки до Євро-2012 м. Харків отримає в січні 2011 р.