Міжнародний благодійний фонд "Фонд Олександра Фельдмана" планує побудувати під Харковом притулок для бездомних тварин. Притулок буде на території занедбаного в 90-і роки дитячого табору "Сонячна галявина" (в районі с. Черкаська Лозова Дергачівського р-ну). Розплідник планується створити в рамках благодійного проекту "Стоп дурість! Стоп жорстокість! Стоп байдужість! "Фонду О.Фельдмана. Як повідомила 21 квітня журналістам менеджер цього проекту Євгенія Дудка, зараз організатори займаються проектуванням притулку. У фонді додали, що спочатку він буде розрахований на 100 тварин, в основному собак. "Ми створимо для них відповідні умови, в притулок будуть приходити волонтери, які зможуть брати посильну участь у допомоги тваринам", - відзначила Є.Дудка.

За її словами, проект "Стоп дурість!" стартував 2010 р. і спрямований на комплексне вирішення проблеми безпритульних тварин в Україні. У його рамках проходить благодійна акція "Знайди друга!", покликана знайти тваринам господарів. 12 лютого стартував виїзний етап цієї акції: безпритульні тварини, як правило, цуценята, вивозяться за межі Харкова, де їх пропонують взяти мешканцям області. "Ми дуже раді, що мешканці як районних центрів, так і сіл - дуже добрі люди, вони активно беруть тварин. За останні три місяці знайшли господарів близько 50 бездомних тварин", - відзначила Є.Дудка.

За її словами, притулок для бездомних тварин буде складовою єдиного екопарку, де вже діє контактний зоосад. Він створений зусиллями АТ "Концерн "АВЕК і К ° за ініціативою народного депутата України О.Фельдмана. У фонді "SQ" повідомили, що в зоосаді практично в природних умовах живуть понад 200 тварин різних видів: звичайні вівці, осли, поні, індики, гуси, білки, кролики, а також екзотичні тварини - північноамериканські лами, південноамериканські носухи, індійські павичі, камерунські кози і амурські тигри. З усіма, крім останніх, можна вільно поспілкуватися - погладити, погодувати, потримати на руках, пограти. Тварини живуть у відкритих вольєрах. Доглядають за вихованцями фахівці з профільною, в основному ветеринарною, освітою. Крім безпосередніх обов'язків вони також займаються розробкою навчально-методичної бази для занять з юними натуралістами та створенням інтернет-сайту проекту для залучення до роботи волонтерів. Основне завдання зоосаду - відродження юннатського руху і прилучення молодого покоління до екологічних видів пізнавального відпочинку. Реалізувати її планується, в тому числі, за допомогою організації безкоштовних екскурсій для вихованців інтернатів та учнів загальноосвітніх шкіл.