Меморіальна дошка архієпископу Української греко-католицької церкви Йосипу Сліпому, яка була демонтована, знову буде встановлена в Харкові. Як повідомив сайт Харківської облдержадміністрації (ХОДА), про це 21 січня на ток-шоу "Шустер LIVE" заявив голова ХОДА Михайло Добкін.

"Багато ЗМІ озвучували обурення Львівської міської та обласної рад, Тернопільської облради, мера міста Львова Андрія Садового з приводу того, що в Харкові була демонтована пам'ятна дошка Йосипу Сліпому. Ця дошка з'явилася в 2005 р., коли і мером, і губернатором були представники  "Нашої України". Вона з'явилася незаконно, без жодного документа, і через кілька років була демонтована за рішенням суду після позову громадської організації", - повідомив М. Добкін.

За його словами, на засіданні Ради регіонів він зустрівся з А.Садовим, і було прийнято рішення, що ця дошка знову з'явиться в місті. "Ми поставили єдину умову: там не буде ніяких згадок про УПА (Українська повстанська армія - "SQ"), нічого такого, що буде викликати роздратування багатьох ветеранів. Це буде пам'ятна дошка священику, архієпископу греко-католицької церкви, який знаходився в пересильній тюрмі в Харкові", - підкреслив губернатор.

Довідка "SQ". Меморіальна дошка Йосипу Сліпому була встановлена в 2005 р. на будівлі колишньої Харківської пересильної тюрми (вул.Малиновського, 5), у якій він знаходився в 60-х рр. перед відправкою у мордовські табори. Дзержинський райсуд Харкова в листопаді 2010 р. за позовом громадської організації "Велика Русь" прийняв рішення про демонтаж дошки, після чого вона зникла зі стіни будівлі.

14 грудня А.Садовий заявив, що меморіальну дошку відновлять за рахунок коштів Львівської міськради.