Яскраві клумби, сквери, бекетівські особняки, багато молоді і красивих дівчат. Напередодні Дня міста ми запитали у відомих харків'ян, чим, на їх погляд, Харків відрізняється від інших міст країни, які зміни відбулися з містом за останні роки і чого Харкову не вистачає?

Юрій Поярков, дворазовий олімпійський чемпіон, дворазовий чемпіон світу, заслужений майстер спорту СРСР, завкафедрою спортивних ігор Харківського національного педагогічного університету імені Г. Сковороди, Почесний громадянин Харкова і Харківської області

- Мені подобається стара архітектура міста, особливо - будівлі нашого знаменитого архітектора Бекетова. Ми зобов'язані зберегти вулицю Сумську - трохи її прикрасити, але зберегти і зробити такою, щоб вона була гордістю міста. Харків - це центр наукової думки України. Харків - це студентський мегаполіс. Харків'яни - це робочий клас. Харків - це високе мистецтво, це яскраві творчі та спортивні досягнення. Потенціал нашого міста дуже великий. Може, його треба трохи сколихнути ...

 

Мені подобається, що зараз постійно приділяється увага питанням житлово-комунального сервісу. Десь вони вирішуються, десь - ні, але, в усякому разі, керівники області та міста пропонують проекти оптимальні і корисні. Дуже добре, що зараз грунтовно взялися за нашу основну біду - дороги. Взялися комплексно. Треба також, і про це вже багато років говорять фахівці, обов'язково будувати навколо міста і мале кільце окружне, і велике.

Харкову не вистачає чистоти. Нам, харків'янам, потрібно почати боротися за чистоту свого міста. Мені здається, що владі спільно з громадськими організаціями треба виробляти і підтримувати відповідні правила і норми поведінки в цьому питанні. Але займатися їм потрібно обов'язково. За щось штрафувати, за щось заохочувати. Давайте подивимося, як виглядають наші газони, сквери вранці, особливо - після вихідних днів. У що вони перетворюються? Тут повинні підключитися всі: і правоохоронні органи, і засоби масової інформації, і громадськість, і освітні установи всіх рівнів.

Фоззі (Олександр Сидоренко), учасник музичного гурту "Танок на майдані Конго"

- Харків відрізняється від інших міст тим, що я в ньому народився. В інших містах я не народжувався.

Що змінилося в ньому за останні роки? Однозначно те, що нарешті зайнялися дорогами! Упевнений, що за останні 300-400 років - це найважливіша подія.

Чого не вистачає сьогодні Харкову? Дедлайну, тобто тієї дати, до якої повинна бути виконана задача. От якби Євро-2012 проходило завтра, то Харків уже б мав і дороги, і аеропорти, і все інше. Тому пропоную провести в Харкові не тільки Євро-2012, а і Євро-2013, Євро-2014, Євро-2015 і так далі.

Сергій Чернов, голова Харківської облради

- Як істинному харків'янину мені складно судити, чим відрізняється Харків від інших міст, адже для мене він найкраще місто на землі. Саме любов до свого міста й об'єднує всіх харків'ян, рухає їх до нових звершень, до майбутнього. Ми любимо своє місто і бажаємо йому всього найкращого.

Однозначно, з кожним роком Харків перетворюється і набуває європейського обличчя, стає більш комфортним для проживання. Цього не помітити неможливо, це бачать не тільки харків'яни, але й мешканці інших міст та держав. Адже недарма Харків цього року зайняв перше місце в рейтингу "55 кращих міст для життя в Україні" за версією журналу "Фокус". Крім того, на День міста до нас приїде генеральний секретар Євросоюзу та вручить нагороду ЄС, яка свідчить про визнання Харкова європейським містом.

Безумовно, велика заслуга в цьому міської влади, адже сьогодні Харків - це місто, де будуються нові будівлі, реставруються фасади, збільшується кількість квітів, зелених парків, де є чиста, доглянута набережна, де багато фонтанів. Так і має бути в сучасному місті.

 

Якщо говорити про те, чого не вистачає Харкову сьогодні, то в цьому питанні не можна відокремити проблеми міста від проблем всієї області. Це єдине ціле. Вважаю, що необхідно об'єднати зусилля з центральними органами влади, щоб відродити провідні промислові підприємства Харківщини, допомогти малому і середньому бізнесу. І тоді ми будемо мати конкурентоспроможну продукцію, робочі місця. Нам потрібно створити всі умови для того, щоб нам повірили інвестори і вклали в Харків і область нові інвестиції.

 

 

Олексій Григор'єв, директор Харківського зоопарку

- Харків - дуже затишне, дуже домашнє і не схоже на жодне інше місто. Дуже динамічне і в той же час дуже спокійне місто. У Харкові швидко роблять справи і при цьому нікуди не поспішають, і цим ми відрізняємося від інших міст.

Зараз у місті починає відроджуватися те, що моє покоління бачило в своєму дитинстві і юнацтві. З'явилися квітники, упорядковані двори, хай і некожен двір облагороджений, але вони з'явилися, араніше їх небуло зовсім! З'явилися нові і свіжі кущі та дерева - цього теж не було більше 15 років. Люди, яким зараз близько 50-ти, це сприймають як відродження того, що було в Радянському Союзі, тому що за час незалежності у нашому місті не відбулося нічого гарного. Воно почало відбуватися тільки зараз.

Зараз уже відбуваються зміни, на які всі довго чекали. Ми змінюємося на очах - це не можна не відзначити, це очевидно. Я хотів би, щоб Харків спокійно розвивався, без поспіху і суєти, так, як він зараз розвивається. Порівняно з іншими українськими містами Харків розвивається дуже динамічно.

Валентина Мизгіна, директор Харківського художнього музею

- Харків відрізняється різноманітністю архітектури та толерантністю багатонаціональних відносин. Крім того, у нас багато молоді, студентства, дуже багато красивих жінок!

За останні роки, безумовно, Харків став красивішим! Однозначно, Харків сьогодні - яскраве гарне місто з безліччю квітів і фонтанів.

Чого місту не вистачає? Не вистачає турботи про його архітектуру. Не вистачає відреставрованих пам'яток архітектури, які, по суті, і є обличчям міста. Сьогодні це обличчя трохи припорошене.

Олександр Фельдман, народний депутат України

- Харків - найчудовіше місто на землі. Тому що рідне. У цьому його головна і основна відмінність.

Думаю, як би і що б не змінювалося в Харкові, наше місто завжди вміло і вміє залишатися неповторним.

Чого йому не вистачає? Любові. Здається, що її завжди мало, коли йдеться про улюблене місто.

Віль Бакіров, ректор ХНУ ім.В.Каразіна

- Міст дуже багато, і кожне чимось особливе. Якщо і порівнювати Харків, то, напевно, з Москвою, Києвом, Петербургом, Одесою - з тим, що нам близько. Є в Харкові якась особлива чарівність інтелекту. Харків - місто дуже інтелектуальне, це дуже відчувається. Як на мене, Харків набагато інтелектуальніший багатьох міст, в яких я бував. Друге - Харків місто дуже толерантне до інших думок, до інших позицій, до різних етнічних груп, до представників інших релігій, думок. Харків - місто з дуже непростою історичною долею. Харків часто відчував несправедливість. Це місто, яке якщо відчуває несправедливість до себе, завжди з цим не погоджується, завжди бореться і часто перемагає. Він доводить свої права своєю працею, це місто-трудівник.

Дуже багато що змінилося за останні роки. Якщо порівняти Харків 90-х і Харків сьогоднішній - це різні міста. Харків дуже бурхливо розвивався в роки незалежності, але, на жаль, не в області промисловості, науки і техніки, а з точки зору комерційної, дизайнерської, зовнішнього боку. Зараз у Харкова інший інтер'єр, інший міський ландшафт. Багато гарних нових магазинів, вітрин, місць відпочинку, зелених насаджень. Він став більш доглянутим, охайним, чистим, красивим. Останнім часом дороги стали набагато кращими.

Що потрібно змінити? Напевно, психологію харків'ян – і тих, що стоять біля керма, і найпростіших. Щоб вони відкрили очі і зрозуміли, яке це значне місто, як нам пощастило жити в ньому. Щоб люди не бруднили, не смітили, не сиділи на лавках з ногами і не пили пиво, як зараз, не залишали лушпиння від насіння навколо, не розмальовували стіни. Щоб ми переймалися справжньою, щирою любов'ю до Харкова - дбали про нього, робили його кращим.

 

Віктор Суботін, генеральний директор ВАТ "Турбоатом"

- Харків для мене, в першу чергу, відрізняється тим, що це місто рідне і найулюбленіше. УХаркові найбільше люблю Сумську, Пушкінську тавулицю Дарвіна, їх архітектуру, особливо бекетівські особняки. Не багато міст можуть похвалитися такою яскравою історією, як у Харкова. Крім того, що у Харкова великі культурні, наукові та освітні традиції, у нього є особливий шарм, який створює величезну кількість молоді, студентів.

Серед змін не можна не відзначити благоустрій міста, який йде швидкими темпами. Стали прибирати не тільки центральні вулиці, а й усі подвір'я. Реставруються фасади історичних будівель, масштабно відбувається озеленення. Гарні клумби - це, напевно, фішка Харкова. І, головне, що це робиться якісно і з душею - чого варта тільки система поливу для всіх клумб і газонів.

Чого місту не вистачає? Потрібно удосконалювати транспортну розв'язку. Добре, що дороги ремонтують, але місто задихається в заторах. Пробивання від Сумської на Клочківську біля оперного театру, розширення Сумської та Московського проспекту, (там, де це можливо), ліквідація пробок на Весніна - це завдання, які потрібно терміново вирішувати.

 

Максим Мусєєв, голова ради Харківської профспілки студентів

- Харків в останні роки придбав одну знакову відмінну рису, і з цим погоджуються як гості міста, так і самі харків'яни. Харків відрізняється темпом життя. Звичайно, може , ми ще не наздогнали столицю, але я думаю, що інші міста-мільйонники ми перегнали точно. Харків стає більш динамічним, яскравим, в якихось моментах - більш зухвалим. Але велике місто, місто з такою історією, з такими традиціями не може бути сірим і непомітним.

Я думаю, що останнім часом у Харкові з'явилися оптимістичні настрої. Багато харків'яни побачили, що є можливість іти вперед, що є позитивні тенденції, які не виключають наявних проблем, але, тим не менше, ведуть до їх вирішення. Поступово, поступально. Харків змінив своє обличчя на краще. Сьогодні нам не соромно запросити високих гостей з ближнього і далекого зарубіжжя, у нас є що показати.

Чого не вистачає в Харкові? Список можна скласти довгий ... А можна сказати, що у Харкова є все для того, щоб він був щасливий. Тільки треба цим правильно розпоряджатися і мати більше патріотизму. Щоб кожен харків'янин вважав, що "його" - це не тільки його квартира або кімната, а це і його під'їзд, і вулиця, і місто. І також дбайливо, як ставиться до свого майна, ставився і до Харкова.

Валерій Камчатний, народний депутат України

- Харків відрізняє особливий мікроклімат. Адже наше місто багатонаціональне, але, незважаючи на це, в ньому панує злагода і розуміння.

На питання, що помінялося в Харкові за останні роки, можу відповісти: влада. А якщо спитаєте, в кращий або гірший бік, скажу, що є однозначно позитивні кроки, які призводять до позитивних зрушень. Є й такі, які треба було б здійснювати більш виважено, продумано.

Серед позитивних кроків влади зазначу проекти з озеленення міста, створення дитячих майданчиків, інтенсивний ремонт доріг. Що робиться не так добре, як хотілося б? Напевно, повільне будівництво нових станцій метрополітену, хоча в цьому звичайно є і моя вина як народного депутата.

Чого не вистачає Харкову? Грошей на розвиток інфраструктури. Звичайно ж, мало коштів виділяється місту з державного бюджету на його розвиток.

Сергій Мусєєв, директор КП "Харківський метрополітен"

- Що відрізняє наше місто відінших? Соціум Харкова: харківська громадськість настільки щільна, що ми всі один одного знаємо. Критикуємо завжди один одного, але разом з тим допомагаємо один одному.

На моє глибоке переконання, в Харкові за останні роки змінився світогляд влади. Сьогодні влада налаштована на творення, а не на крадіжку. Раніше харків'янин не бачив, що на нього витрачаються гроші з міського бюджету. Кожен мешканець міста бачить позитивні зміни, відчуває, що міські кошти не проходять повз нього.

Чого сьогодні не вистачає Харкову? Перш за все, культури спілкування та поведінки харків'ян. Хочеться викоренити звичку викидати порожні пачки сигарет з вікон машин, пляшки в парках і скверах. Шкода тих бабусь і жінок, які щодня змушені прибирати вулиці міста. Хочеться, щоб Харків пишався культурою своїх мешканців.

Володимир Філенко, народний депутат України

- Харків у моєму розумінні - це могутній науковий, промисловий, молодіжно-студентський центр. Харків - це унікальне місце з величезною інтелектуальної базою. Це перша столиця України і столиця Слобожанщини - кращого краю з прекрасною духовністю, великою історією і прекрасним природним і людським потенціалом.

За останні роки в Харкові змінилася влада, не можу сказати, що в кращу сторону.

Чого сьогодні не вистачає Харкову? Напевно, поваги до себе. До того ж, хотілося б бачити Харків більш чистим і веселим містом.

Юрій Янко, директор Харківської обласної філармонії

- Чим наше місто відрізняється відінших міст? Тим, що у нас поки немає концертного залу. У Києві є, в Запоріжжі є, у Москві є. Тому як не крути, а філармонія - це путівник у світ прекрасного, ми виконуємо просвітницькі функції. А як же ми зможемо це робити, якщо у нас не буде концертного залу? А ще харків'янки - найкрасивіші. Повірте мені, я об'їздив увесь світ і знаю, про що кажу!

Що змінилося в Харкові за останні роки? Ми нарешті стали будувати філармонію. За останні 350 років історії міста такої події не було. У нас ніколи не було свого концертного залу: наша філармонія завжди займала чиїсь приміщення.

Чого не вистачає - концертного залу! Хорошого, сучасного, європейського рівня. Міста, які претендують на звання культурного центру, не можуть собі дозволити не мати цього.

Сергій Гулевський, директор Харківської обласної державної телерадіокомпанії

Від інших міст України та світу Харків відрізняється гарними жінками. Це я вам кажу не з чуток. Останнім часом у Харкові в кращу сторону змінилися, по-перше, дороги, по-друге, інфраструктура. Відремонтовано сквери і парки, з'явилися дитячі майданчики, Харків став дійсно схожим на європейське місто.

Чого не вистачає місту? Моя думка - Харкову не вистачає великої судноплавної річки.